Jak podać herbatę idealną na jesienny dzień?

„Życie zaczyna się dopiero jesienią, kiedy robi się chłodniej” – tak pisał Francis Scott Fitzgerald w książce „Wielki Gatsby” i trudno się z tym nie zgodzić. Urok prawdziwej, polskiej jesieni jest jedyny w swoim rodzaju. Idealnym połączeniem z tą porą roku jest oczywiście gorąca i pyszna herbata, którą najlepiej podać w porcelanowej zastawie.

Fot. Serwis Yvonne w dekoracji Wera, Marka Cmielow

Białe, czerwone, zielone, aromatyzowane, z dodatkiem konfitur, mleka czy miodu… Rodzajów herbaty na rynku jest bez liku, a herbaciani smakosze, nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki aromatycznej earl grey. Poza smakiem istotną rolę odgrywa sposób jej podania – delikatna filiżanka, imbryk i podgrzewacz, dzięki któremu napój pozostanie ciepły tak długo, jak będziemy chcieli – to elementy, które są w tym przypadku nie do przecenienia.

Sposób podania

Uwielbiamy eksperymentować – zarówno ze smakami, jak i sposobami parzenia czy podawania herbaty. Pamiętajmy, że sposób serwowania jest tak samo ważny, jak walory smakowe i temperatura napoju. Bez względu na to, czy chcemy podawać herbatę w kubkach czy też filiżankach, najważniejsze jest, aby wszystkie elementy były takie same i pasowały wzajemnie do siebie. Jeśli wybierzemy porcelanowe naczynia dodatkowym atutem będzie fakt, że porcelana dłużej zachowuje wysoką temperaturę, a także nie przechwytuje smaku uprzednio pitego w danej filiżance napoju. Dzięki temu możemy cieszyć czystą esencją i smakiem naszej ulubionej herbaty.

Przy zakupie zestawu do herbaty pamiętajmy, aby znalazł się tam podgrzewacz z miejscem na świeczki typu tealight. W czym nam pomoże?

– Dzięki niemu utrzymamy odpowiednią temperaturę napoju, przez co razem z naszymi gośćmi będziemy mogli cieszyć się smakiem i aromatem ciepłej herbaty przez dłuższy czas. Należy pamiętać, że herbata powinna mieć ok. 60-90°C. Podgrzewacz świetnie się sprawdzi w każdym domu. Dostępne są w całych zestawach, tak jak np. w serwisie Yvonne, ale można również kupić go oddzielnie, np. w nowoczesnym zestawie New Atelier. Staramy się, by naszej ofercie każdy znalazł naczynia dopasowane do indywidualnych potrzeb. Można nabyć zarówno komplety dla całych rodzin, ale pomyśleliśmy również o nowym pokoleniu odbiorców. Z myślą o nich powstała właśnie kolekcja New Atelier, wpisująca się w ideę mix and match, czyli mieszaj i łącz. Poszczególne elementy zestawu oraz kolory dekoracji można dowolnie ze sobą zestawiać i łączyć, tworząc własne, spersonalizowane porcelanowe kolekcje. Tym sposobem New Atelier może stać się zestawem dla wielopokoleniowej rodziny, ale też będzie doskonałą propozycją dla singli, którzy potrzebują mniejszej ilości naczyń – tłumaczy Joanna Niedziela z Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A.

Dbajmy o jakość spotkań i utrzymanie ich pięknej scenerii. Pamiętajmy też, że prawdziwa porcelana w dalszym ciągu stanowi dowód dobrego smaku gospodarzy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  30 października 2013 19:25

    Bardzo lubię herbatę przez cały rok, a w chłodne dni szczególnie. Cenne wskazówki, co do podania.

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  30 listopada 2015 16:15

    Zgadzam się cenne wskazówki

    Odpowiedz
  3. luna341  22 lutego 2016 19:50

    Uwielbiam pięknie podaną kawę czy herbatę w filiżankach.Mam filiżanki duze i małe na co dzień i od święta ,Nie znoszę picia w kubkach Chincycy uważają,ze herbacie należy sie szacunek i nigdy nie wypija jej kubka.

    Odpowiedz
  4. efffciaa  4 marca 2016 21:42

    Ostatnio moje kochanie zrobiło mi herbatę „po angielsku ” mocna herbatka + miód + cytryna + whisky . Tak jak piją rodowici anglicy na przeziębienia – rewelacja .

    Odpowiedz
  5. Kaja  20 października 2016 10:50

    kocham herbatę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany