Jak piec z termoobiegiem? Co pieczemy z a co bez?
Choć większość nowych piekarników kupujemy z termoobiegiem, nie zawsze wiemy, jak z niego korzystać. Podobnie mamy z folią aluminiową – wiemy, jak jej używać, ale mamy problem, żeby np. wskazać, która strona folii trzyma ciepło. W poniższym artykule wyjaśnimy jak w pełni wykorzystać potencjał piekarnika z termoobiegiem i jakie potrawy w nim piec oraz jak posługiwać się folią aluminiową.
Termoobieg to inaczej grzałka pierścieniowa, która dzięki obracaniu się w szybkim tempie, wywołuje cyrkulację powietrza. Dzięki tej funkcji ciepłe powietrze w piekarniku rozprowadza się równomiernie po całej komorze. Termoobieg znajdziemy tylko w piekarnikach elektrycznych.
Cyrkulacja powietrza we wnętrzu piekarnika sprawia, że urządzenie szybciej się nagrzewa oraz trzyma jednakową temperaturę. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i pieniądze, ponieważ przygotowywanie potraw przy użyciu termo obiegu wymaga korzystania z niższej (i to o 20 stopni C) temperatury.
Termoobieg a grzanie góra-dół
Wcześniej, w piekarnikach bez funkcji termoobiegu, korzystało się z opcji grzania góra-dół. Czym różnią się obie funkcje? W termoobiegu, jak już zostało wspomniane, powietrze jest równomiernie rozprowadzane, natomiast przy grzaniu góra-dół system grzania jest statyczny. Najprościej ujmując, ciepło rozprowadzane jest tylko pionowo.
Funkcja termoobiegu sprawdzi się idealnie w momencie, gdy chcemy przygotować kilka potraw jednocześnie (np. dwie blachy bułeczek na dwóch poziomach czy mięso na jednej, a warzywa na drugiej blaszce). Równomiernie rozprowadzone ciepło „dopieści” jedzenie w każdej części piekarnika. Tyczy się to również potraw, w których chcemy osiągnąć „chrupiącą skórkę”. Pieczenie z termoobiegiem sprawdzi się zatem do pieczenia mięsa (zarówno czerwonego, jak i drobiu), ryb czy warzyw (np. frytek).
Zobacz także: Jak upiec rybę w piekarniku?
Grzanie góra-dół poleca się do pieczenia potraw delikatnych, które wymagają łagodnego pieczenia, tzn. takich, które mają pozostać suche wewnątrz. Dotyczy to również pieczenie mas, które mają wyrosnąć. Dlatego też z tą funkcją pieczemy ciasta (zarówno te biszkoptowe, jak i drożdżowe oraz kruche), a także chleb.
Termoobieg nie tylko skraca czas pieczenia, ale też sprzątania! Za dodatkowym argumentem posiadania piekarnika z termoobiegiem może być szybkie i proste czyszczenie. Wystarczy wstawić do piekarnika pojemnik z wodą, następnie włączyć termoobieg na kilka minut, a cały brud zmięknie. Wystarczy przetrzeć go ściereczką i gotowe!
Najczęściej zadawane pytania, dotyczące pieczenia z termoobiegiem
Przede wszystkim każdy sprzęt trzeba samodzielnie przetestować. Bardzo rzadko zdarza się, żeby osoby piszące przepisy miały akurat taki sam sprzęt jak my. Dlatego nie darmo mówi się, że praktyka czyni mistrza. Po zakupie nowego piekarnika warto sprawdzić kilka przepisów i samemu ocenić, jaka temperatura sprawdzi się najlepiej.
Są jednak takie kwestie, z którymi możemy rozprawić się od razu.
Czy sernik piec z termoobiegiem?
Nie! Masa serowa zapowietrzy się, przez co urośnie, a tuż po skończeniu pieczenia opadnie, a nawet mogą powstać pęknięcia. Termoobieg nie jest stworzony do pieczenia tak delikatnych ciast.
Czy biszkopt piec z termoobiegiem?
Zdania są podzielone. Najlepiej jednak piec go bez termoobiegu, żeby go nie wysuszyć. Bądź co bądź, kiedyś pieczono biszkopty bez termoobiegu i wychodziły idealne! Chyba, że pieczemy dwie blachy na raz na różnych poziomach – wtedy na pewno skróci nam to czas pracy.
Czy karkówkę piec z termoobiegiem?
Tak, wspominaliśmy, że termoobieg doskonale sprawdzi się do pieczenia mięs czy ryb. Warto wtedy posłużyć się rękawem do pieczenia. Innym przykładem są oczywiście ryby – pstrąg pieczony w piekarniku z termoobiegiem to niebo w gębie! Ryba z piekarnika w naczyniu nie jest już taka krucha i idealnie dopieczona.
Folia aluminiowa – obowiązkowy element w każdej kuchni
Dzięki niej utrzymamy w ryzach potrawy na grillu, sprawimy, że mięso będzie kruche a nie suche oraz zatrzymamy świeżość potraw. Mowa oczywiście o folii aluminiowej – niezbędnym przedmiocie w kuchni każdego z nas.
Zobacz także: Jak używać folii aluminiowej w kuchni?
Jednym z najczęściej zadawanych pytań jest „która strona folii do pieczenia”. Rozwiejemy wątpliwości raz na zawsze – błyszcząca strona folii zachowuje ciepło, więc musi być w środku, jeśli w niej pieczemy. Matowa część nie przepuszcza ciepła, światła, powietrza oraz wody, dlatego jeśli styka się ona z przechowywanym w lodówce jedzeniem, utrzyma ono dłużej świeżość.
Folia aluminiowa – która strona do pieczenia mięsa
Folia aluminiowa do dań z piekarnika sprawdzi się idealnie! Szczególnie do mięs czy ryb. Dzięki temu potrawa będzie równomiernie upieczona. Pamiętajmy, że mięso lub rybę trzeba położyć na błyszczącej stronie folii.