Jak oszczędnie gotować w dobie inflacji? 3 przepisy na pyszne dania do 25 zł!

Z półek sklepowych atakują nas co chwilę podwyżki. Nie chcesz rezygnować ze zdrowego odżywiania, a jednak Twój portfel bywa nadwyrężony? Zdrowe gotowanie i bogate w składniki odżywcze nie muszą być wcale drogie. Wystarczy, że poznasz kilka zasad oszczędnego gotowania!

Cała Europa w ostatnim czasie zmaga się z rosnącą inflacją. Ceny wciąż rosną, a przy niektórych produktach jest to szczególnie widoczne. Pomimo skoku cen, nadal pragniemy jeść zdrowo i smacznie, chociaż zauważamy, iż jest to utrudnione zadanie. Wielu Polaków nie może sobie pozwolić na niektóre produkty, ponieważ stały się one dobrem luksusowym. A inflacja według prognoz niestety nadal będzie rosła. Jak poradzić sobie zatem z rosnącymi cenami żywności? Ograniczyć jedzenie? A może odmawiać sobie przyjemności? Absolutnie nie! Spożywanie zdrowych i bogatych w witaminy posiłków jest obowiązkowe. Tylko w ten sposób nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonował.

Pysznie, zdrowo i… tanio!

Bez względu na ceny artykułów spożywczych, w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć odpowiednich składników, opartych o piramidę żywienia. Zbilansowana dieta daje nam energię i chroni organizm przed chorobami. Warto pamiętać, by do swojej codziennej diety włączać warzywa, owoce i nabiał, który ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie.

Sery żółte są pożywne i dostarczają nam niezbędnych tłuszczy. Dodatkowo świetnie komponują się z sezonowymi owocami oraz warzywami, tworząc niebanalne połączenia smakowe.” – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

Można je łączyć ze szparagami, słodkimi pomidorami czy melonami, tworząc smaczną kompozycję i zdrową dla naszego organizmu.

3 przepisy na pyszne dania do 25 zł!

Oszczędne i zdrowe gotowanie w czasach inflacji jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy zmienić swoje przyzwyczajenia. Jedną z najważniejszych zasad jest kupowanie produktów sezonowych, które nie tylko wtedy są najtańsze, ale również najbardziej bogate w witaminy, a ich smak dopełni niejedną potrawę. Warto także zaopatrywać się w produkty sycące, typu kasze czy ryż, które w połączeniu z warzywami i serami uczynią je pełnowartościowymi posiłkami. 

Fot. Maj Academy

Makaron z bobem

Składniki:

  • 60 g makaronu z pszenicy durum 
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 85 g bobu
  • 85 g fasolki szparagowej
  • 5 g masła klarowanego
  • 5 g oliwy z oliwek/oleju
  • koperek, czosnek, sól, pieprz
  • 5 g sera żółtego, np. MSM Mońki

Wykonanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób ugotuj i obierz ze skórki. Fasolkę również ugotuj. Na maśle z oliwą podsmaż czosnek, po chwili wrzuć warzywa, szynkę i ugotowany wcześniej makaron. Całość posyp koperkiem, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Letnia sałatka z żółtym serem

Składniki:

  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 7 liści młodej sałaty karbowanej (np. typu lollo bianco)
  • 100 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek młodego szczypiorku
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osuszy. Pomidorki przekrój na pół, szczypiorek posiekaj w drobne kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokrój w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłóż liśćmi sałaty, dodaj pomidory oraz ser. Całość przypraw według uznania i lekko wymieszaj od spodu. Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem oraz przed podaniem skrop oliwą z oliwek. Sałatkę można wzbogacić ulubionym dressingiem.

Zapiekanka z młodych ziemniaków i cukinii z serem Aldamer

Składniki:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 młoda cukinia
  • 0,5 l słodkiej śmietanki 18%
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera Aldamer MSM Mońki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do słoika wlej śmietankę, dodaj żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręć słoik, dokładnie zmieszaj składniki, energicznie potrząsając. Następnie przelej do żaroodpornego naczynia i posyp startym serem. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, pokrój w plastry i ułóż na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posyp drobno pokrojonym boczkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posyp igiełkami świeżego rozmarynu.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (51 głosów, średnia: 4,73 z 5)
loading... zapisuję głos...