Jak ograniczać codzienne spożywanie cukru?
Stosuj się do poniższych wskazówek, ograniczaj spożycie cukru, tłuszczów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans i zmniejszaj ryzyko cukrzycy!
Stosuj się do poniższych wskazówek, ograniczaj spożycie cukru, tłuszczów nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans i zmniejszaj ryzyko cukrzycy! Radzą eksperci programu „Wiem, co wybieram” .
O czym należy pamiętać:
- Ogranicz do minimum picie słodzonych napojów,
- Dodawaj tylko 1 zamiast 2 lub 3 łyżeczek cukru do herbaty lub kawy,
- Zamiast słodyczy, ciastek i ciasta francuskiego spożywaj owoce i/lub bakalie,
- Spożywaj produkty mleczne bez dodatku cukru – sprawdzaj zawartość cukru na etykietach mleka smakowego, jogurtów owocowych, serków i mlecznych deserów,
- Pij mleko o mniejszej zawartości tłuszczu – 1,5% lub 2%,
- Spożywaj chude wędliny,
- Do smażenia używaj oleju rzepakowego, a do sałatek oliwy z oliwek,
- Zastępuj smażone mięso pieczonym lub duszonym mięsem drobiowym,
- Spożywaj mniej tłustych serów,
- Śmietanę zastępuj jogurtem naturalnym,
- Zastępuj masło wysokiej jakości miękkimi margarynami zawierającymi „dobre” tłuszcze omega-3 i omega-6,
- 2-3 razy w tygodniu spożywaj ryby, w tym tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, łosoś), ale nie zapominaj o tuńczyku, który również jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3,
- Ogranicz do minimum spożywanie potraw typu fast food,
- Spędzaj aktywnie wolny czas, ale staraj się również zwiększyć dawkę ruchu podczas wykonywania codziennych czynności, np. nie korzystaj z windy, spaceruj rozmawiając przez telefon, wysiądź jeden przystanek wcześniej i przejdź się.
Czy przestrzegacie chociaż kilku z powyższych zasad? Napiszcie!