Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Truskawki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Świetnie smakują solo, a także jako dodatek do deserów lub produktów mlecznych. Urozmaicają również sałatki, a nawet dania mięsne i rybne! Najlepiej smakują polskie. Ale… jak poznać naszą rodzimą truskawkę?

Idąc na zakupy w sezonie wiosenno-letnim, często zastanawiamy się, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Niekiedy nieuczciwi handlarze sprzedają importowane owoce jako rodzime. Czym się kierować przy zakupie truskawek? Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

pixabay.com

Truskawki – 12 ciekawostek o pysznych owocach

Truskawki – 12 ciekawostek o pysznych owocach

Sezon na truskawki jest stosunkowo krótki  -  warto więc je jeść zanim znikną. Jakie mają właściwości? Skąd pochodzą? Co oznacza ich nazwa? Jeśli jesteście zainteresowani – ciekawostki o truskawkach poniżej. Przeczytaj także: Łatwy deser: Truskawki

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych: 4 wyznaczniki

Polskie truskawki są nie tylko „dobre, bo polskie”. Wyróżnia je także smak, aromat i są nawożone mniejszą ilością substancji chemicznych niż zagraniczne owoce! Oto jak je rozpoznać:

1) Rodzime truskawki są droższe od owoców sprowadzanych z Hiszpanii, Grecji lub Chin. Dzieje się tak ze względu na trudniejsze, nieprzewidywalne warunki pogodowe w Polsce.

2) Polskie truskawki różnią się od zagranicznych wybarwieniem, są nieco jaśniejsze i bardziej czerwone. Importowane mają zazwyczaj kolor przejrzałego bordo. Owoce importowane są bardzo dojrzałe, stąd często wynika ich ciemniejsza barwa.

3) Rodzime owoce są także mniejsze, twardsze i jędrniejsze od truskawek sprowadzanych z Hiszpanii, Węgier, Maroka lub Grecji. Zagraniczne często są dość dorodne, mają regularny kształt i lśniącą skórkę. Zawierają dużo wody, co sprawiają, że ich smak jest mniej wyraźny niż polskich owoców. Dlatego też nie warto „kupować” tylko oczami!

4) O czym jeszcze warto pamiętać, kupując truskawki? Dobre owoce powinny intensywnie pachnieć, a ich szypułki mieć wyrazisty zielony kolor.

Znacie inne sposoby na to, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach pod artykułem!

DIY: Maseczka z truskawek – najlepsze przepisy na lato!

DIY: Maseczka z truskawek – najlepsze przepisy na lato!

Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim wakacje i nasze ulubione, lokalne owoce! Już niedługo stragany i sklepowe półki zaczerwienią się od kobiałek ze słodkimi, polskimi truskawkami, a my zaczniemy robić wszystko, by nacieszyć się tym sezonowym owocem zanim znów karze na siebie czekać kolejny rok. Jeśli chcecie, by nadchodzący czerwiec naprawdę był miesiącem Truskawkowej Pełni, nie ograniczajcie się do truskawek ze śmietanką i margerity z lodem. Nakarmcie swoją skórę odżywczą maseczką z truskawek!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany