Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?
Truskawki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Świetnie smakują solo, a także jako dodatek do deserów lub produktów mlecznych. Urozmaicają również sałatki, a nawet dania mięsne i rybne! Najlepiej smakują polskie. Ale… jak poznać naszą rodzimą truskawkę?
Idąc na zakupy w sezonie wiosenno-letnim, często zastanawiamy się, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Niekiedy nieuczciwi handlarze sprzedają importowane owoce jako rodzime. Czym się kierować przy zakupie truskawek? Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych: 4 wyznaczniki
Polskie truskawki są nie tylko „dobre, bo polskie”. Wyróżnia je także smak, aromat i są nawożone mniejszą ilością substancji chemicznych niż zagraniczne owoce! Oto jak je rozpoznać:
1) Rodzime truskawki są droższe od owoców sprowadzanych z Hiszpanii, Grecji lub Chin. Dzieje się tak ze względu na trudniejsze, nieprzewidywalne warunki pogodowe w Polsce.
2) Polskie truskawki różnią się od zagranicznych wybarwieniem, są nieco jaśniejsze i bardziej czerwone. Importowane mają zazwyczaj kolor przejrzałego bordo. Owoce importowane są bardzo dojrzałe, stąd często wynika ich ciemniejsza barwa.
3) Rodzime owoce są także mniejsze, twardsze i jędrniejsze od truskawek sprowadzanych z Hiszpanii, Węgier, Maroka lub Grecji. Zagraniczne często są dość dorodne, mają regularny kształt i lśniącą skórkę. Zawierają dużo wody, co sprawiają, że ich smak jest mniej wyraźny niż polskich owoców. Dlatego też nie warto „kupować” tylko oczami!
4) O czym jeszcze warto pamiętać, kupując truskawki? Dobre owoce powinny intensywnie pachnieć, a ich szypułki mieć wyrazisty zielony kolor.
Znacie inne sposoby na to, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach pod artykułem!