Jak odpowiednio wybrać węgielki do shishy?

Odpowiedni dobór akcesoriów niezbędnych do prawidłowego korzystania z fajki wodnej nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Wybierając węgielki do shishy powinieneś wiedzieć, na jakie typy się dzielą, co je wyróżnia oraz w połączeniu, z jakimi akcesoriami można ich używać. Wszystkie te zagadnienia objaśniono poniżej.

Czym są węgielki do shishy?

W pierwszej kolejności należy zacząć od wyjaśnienia, czym są węgielki do shishy. Najprościej mówiąc, jest to pewna forma węgla drzewnego używanego do grilla. Węgielki do shishy najczęściej wyprodukowane są z łupin kokosa. Podobnie jak w przypadku materiału stosowanego podczas grilla, tak i tutaj konieczne jest ich rozpalenie. W związku z tym dzieli się je na 2 typy:

  • Węgielki samorozpalające
  • Węgielki naturalne

Oba rodzaje mają swoje wady i zalety, warto więc się przekonać, co oferuje każdy z nich. W następnych akapitach przedstawiono charakterystykę poszczególnych typów węgielków do shishy. 

Węgielki samorozpalające – co je wyróżnia?

Zgodnie z nazwą samorozpalające się węgielki do shishy wyposażono w rozpałkę, która pozwala na niezwykle szybkie i wygodnie ich rozpalenie. W swojej budowie mają dodatek paliwa, dzięki czemu jednorazowe zapalenie węgielków zapalniczką jest wystarczające, aby po chwili można było z nich skorzystać. Przede wszystkim produkt cechuje wygoda użytkowania oraz szybkość rozpalenia. Nie ma jednak wątpliwości, że rozpałka jest największą wadą samozapalających się węgielków do shishy, ponieważ to jej dodatek sprawia, że wydzielają nieprzyjemny zapach. Jest on wyczuwalne nie tylko na etapie rozpalania i przygotowywania shishy, ale i w czasie korzystania z niej. W efekcie wyraźnie psują smak palonego wyrobu. Jednocześnie generują mało ciepła, więc nie sprawdzą się w przypadku używania melasy, żelu czy mokrego tytoniu. 

Naturalne węgielki kokosowe

Drugim rodzajem akcesoriów do shishy są uzyskiwane z łupin kokosa węgielki naturalne. Cechują się o wiele lepszą jakością niż produkty samorozpalające. W ich przypadku ważny jest czas, ponieważ dosyć wolno się rozpalają. Węgielki do shishy pochodzenia naturalnego nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów, które psują smak tytoniu. Ich rozpalenie trwa stosunkowo długo, jednak można skrócić ten czas, decydując się na użycie kuchenki gazowej lub elektrycznej. Działają nawet do 1,5 godziny. Przede wszystkim ten typ węgielków gwarantuje osiąganie wyższych temperatur w shishy, przez co z powodzeniem możesz ich używać, korzystając z mokrego tytoniu, żelu oraz melasy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (19 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  29 października 2021 06:27

    jeszcze nie próbowałam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany