Jak nie marnować jedzenia?

W Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Aż 35% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie.Zbliżają się święta wielkanocne i może być to – niestety – powód do zwiększonej ilości wyrzuconego jedzenia „poświątecznego”.

Dlatego warto się zastanowić co zrobić, aby zmniejszyć liczbę marnowanej żywności, a tym samym zaoszczędzić? 

lodówka-z-jedzeniem

  1. Zanim kupisz – sprawdź czy potrzebujesz!

Ilość wyrzucanego jedzenia zmniejszymy nie tylko poprzez dbanie o miejsce, w którym je przechowujemy, ale także kupując jedynie te produkty, które są nam niezbędne. Dlatego przed wyjściem na zakupy należy postępować zgodnie z tymi radami: zaplanować menu na nadchodzące dni i oprzeć je na produktach, które już są w domu, a lista zakupów powinna być bardzo szczegółowa, dzięki tej zasadzie nie będziemy  dublować poszczególnych składników. Dodatkowe dwie reguły, o których warto pamiętać, aby uniknąć kupowania większej ilości jedzenia niż planowaliśmy: nie należy wychodzić z domu głodnym oraz ostrożnie korzystać z promocji. Trzeba też zwrócić uwagę na terminy przydatności do spożycia.

  1. Jak przechowywać jedzenie?

Nie wszystkie produkty spożywcze powinny znajdować w lodówce. W temperaturze pokojowej należy przechowywać m.in.: pieczywo, makarony, kasze, przetwory, nieotwarte napoje i oliwę z oliwek. W chłodziarce natomiast: warzywa, owoce, nabiał, wędliny, tłuszcze, potrawy gotowe, otwarte konserwy, produkty garmażeryjne oraz napoje. Surowa ryba może znajdować się w lodówce tylko jeden dzień. Ponadto produkty najlepiej ustawiać zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia, z przodu umieszczamy produkty z najkrótszą datą ważności. „Zasada FIFO” – pierwsze weszło i pierwsze wyszło – dotyczy zarówno szafek jak i lodówki

 

  1. Zwróć uwagę na półkę

Nie umieszczajmy produktów surowych z gotowymi do spożycia. Warto też pamiętać o odpowiednich półkach – na najwyższej przechowuje się gotowe potrawy; na środkowej tłuszcze, nabiał, sałatki i konserwy; na dolnych – mięso i surowe produkty, a w szufladach warzywa, owoce i soki. Właśnie w szufladzie warto umieścić pochłaniacz zapachów, który pochłania etylen odpowiadający za przyspieszone dojrzewanie owoców oraz warzyw.

 

  1. Zadbaj o opakowanie

Dobrym sposobem na przechowywanie jedzenia są pojemniki próżniowe, które chronią żywność przed wilgocią i powietrzem. Ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu przechowywane produkty pozostają świeże na dłużej. Dobrym rozwiązaniem jest także folia lub przykrywka, w ten sposób unikniemy mieszania się zapachów. Pomocny w pochłanianiu zapachów będzie też specjalny pochłaniacz zapachów (np. marki Wpro).

 

  1. Nie zamrażaj więcej niż jeden raz

Zamrażając jedzenie zaraz po jego zakupie przedłużamy jego trwałość i przydatność do spożycia. Np. wędliny i mięso można przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy, a zamrożone owoce i warzywa nawet do 10 miesięcy. Jedzenie, które ma zostać zamrożone warto podzielić na mniejsze porcje i zapakować w folię do przechowywania żywności – łatwiej będzie nam rozmrozić jedynie taką ilość produktów spożywczych, która w danej chwili jest nam potrzebna.

Należy jednak przestrzegać kilku zasad zamrażania żywności, a w szczególności instrukcji, które znajdują się na opakowaniu, takich jak:

  • przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia
  • nie rozmrażać przed gotowaniem
  • przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin

 

  1. Zadbaj o najwyższej jakości technologię

Lodówka Whirlpool (1)Jedzenie pozostanie świeże na dłużej jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich zasad. Warto jednak zainwestować w technologię, która zrobi to za nas. Warto więc zainwestować w artykuły związane z przechowywaniem żywności. Zaczynamy od drobiazgów – czyli od dobrej jakości woreczków do mrożenia, które po rozmrożeniu żywności można ponownie użyć (kłania się tutaj postawa eko)  czy opakowań próżniowych z pompką do przechowywania żywności.

Znaczącym wydatkiem jest zakup lodówki, która dzięki posiadanym funkcjom jest w stanie pomóc w dłuższym przechowywaniu żywności. Szczególnie warto zwrócić uwagę na możliwość posiadania specjalnej szuflady do przechowywania warzyw i owoców – bowiem ta funkcja faktycznie sprawdza się przy prowadzeniu gospodarstwa domowego. Taka szuflada ma także zwykle inny poziom wilgotności niż pozostała część lodówki.

Przykąłdem takiej lodówki może być Supreme No Frost marki Whirlpool. Ta linia lodówek doskonale przechowuje żywność, a wyposażono ją między innymi w dwie ciekawe funkcje:

  • Supreme No Frost

Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach No Frost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total No Frost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja  optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia

a także

  • Komora Activ0°

Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  18 marca 2016 07:57

    Szczerze przyznam, że w tej kwestii nie zwracam zbyt dużej uwagi na to, co z czym ładuję do lodówki. Różnie to bywa z umieszczaniem produktów gotowych do spożycia razem z surowymi. Pamiętam o tym, aby nie zamrażać ponownie jedzenia.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  18 marca 2016 11:08

    Najgorzej to się jest rozpędzić z zakupami , ja tak kiedyś miałam , pełny kosz i potem połowa do śmietnika , bo się przeterminowało , odkąd zmieniłam koncepcję , że lepiej codziennie zrobić małe zakupki niż raz w tygodniu hurtowe to nie mam z tym problemu .

    Odpowiedz
  3. martucha180  18 marca 2016 11:37

    Zwykle w lodówce kładę jedzenie gdzie popadnie, gdzie jest wolne miejsce, ale widzę, ze to poważny błąd! No i o ile w lodówce trzymam warzywa, a przynajmniej większość, o tyle owoców już nie.

    Odpowiedz
  4. bbo  18 marca 2016 12:32

    U mnie NIC się nie może zmarnować. Kupuję z listą, pakuję w te pojemniczki, a jeśli już zdarzy się, że coś trzymam zbyt długo, to wtedy wykorzystuję do zapiekanek i dań, które powstają z różnorodnych produktów.

    Odpowiedz
  5. Ewcia  18 marca 2016 18:41

    Niestety ale faktycznie ludzie wyrzucają duże ilości jedzenia. Staram się tak organizować moje zakupy, żeby później nie wyrzucać przeterminowanego jedzenia. Wiadomo, że nieraz nie da się przewidzieć ile zjemy danego produktu. Często kupiona w sklepie wędlina na drugi dzień już nie jest tak smaczna. W sklepie jest odpowiednie oświetlenie lady chłodniczej i tam praktycznie wszystko wygląda świeżo.

    Odpowiedz
  6. gusia.  18 marca 2016 21:49

    Właśnie pracuję nad punktem jeden,,zanim kupisz -sprawdź czy potrzebujesz!” Odwieczny problem kupowania za dużo,jeśli nikt już nie chciał dojadałam i to mnie wkurzało.Moje starania nie idą na marne,jest poprawa.

    Odpowiedz
  7. Aneta  18 marca 2016 22:35

    Przyznaję się bez bicia, że marnuję dość dużą ilość jedzenia. Kupuję pod wpływem impulsu z nastawieniem „coś z tego zrobię”, a potem leży taki produkt x czasu…

    Odpowiedz
  8. Patriszia  20 marca 2016 21:18

    Bardzo nie lubię kiedy marnuje się jedzenie, staram się nic nie wyrzucać, no ale wiadomo że raz na jakiś czas coś się zepsuje. Staram się zawsze kupować tylko to co jest mi potrzebne.

    Odpowiedz
  9. sylwiawes  22 marca 2016 17:52

    Wolę częściej chodzić na zakupy niż wyrzucać jedzenie. U mnie nic się nie marnuje. Kupuję odpowiednią ilość tak , aby ni się nie marnowało.Chodź czasem zdarzyło mi się wyrzucić resztki obiadu niestety 🙁

    Odpowiedz
  10. Wusia  23 marca 2016 20:06

    Staram się nie marnować żywności, ale czasami choć rzadko coś tam wyrzucę.Na zakupy chodzę z listą i na ogół udaje mi się nie ulegać promocjom i kupić tylko to co chcę.

    Odpowiedz
  11. lilkawodna  27 marca 2016 18:49

    Świetny artykuł. Ja niestety muszę się przyznać że marnuje czasami zaduzo jedzenia. Staram się tego nie robić bo szkoda i pieniędzy na jedzenie wydanych jakni samego jedzenia.

    Odpowiedz
  12. kasia87g  21 kwietnia 2016 12:49

    i gotuj tyle ile zjesz, anie na zapas

    Odpowiedz
  13. sweet850  18 maja 2016 16:56

    nie marnuję jedzenia kupuję tyle ile zjem nie robię zapasów

    Odpowiedz
  14. kasia87g  7 sierpnia 2016 11:46

    u mnie to czego nie zjemy idzie na kompost na działke

    Odpowiedz
  15. ewalub  31 sierpnia 2016 13:32

    Staram się nie marnować jedzenia. Resztki chleba suszę i oddaję mojej mamie, która dodaje je do miski psiaków lub zużywamy je na spacerach po parku karmiąc kaczuszki. Jak komuś zależy, to jest wiele możliwości aby uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza

    Odpowiedz
  16. kasiadrozdz  17 lutego 2017 16:11

    bardzo dużo się marnuje 🙁

    Odpowiedz
  17. as_sa  3 czerwca 2017 20:36

    Ja posiadam właśnie wspomnianą w artykule lodówkę i muszę przyznać, że jest świetna

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany