Jak nie marnować jedzenia?
W Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Aż 35% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie.Zbliżają się święta wielkanocne i może być to – niestety – powód do zwiększonej ilości wyrzuconego jedzenia „poświątecznego”.
Dlatego warto się zastanowić co zrobić, aby zmniejszyć liczbę marnowanej żywności, a tym samym zaoszczędzić?
Zanim kupisz – sprawdź czy potrzebujesz!
Ilość wyrzucanego jedzenia zmniejszymy nie tylko poprzez dbanie o miejsce, w którym je przechowujemy, ale także kupując jedynie te produkty, które są nam niezbędne. Dlatego przed wyjściem na zakupy należy postępować zgodnie z tymi radami: zaplanować menu na nadchodzące dni i oprzeć je na produktach, które już są w domu, a lista zakupów powinna być bardzo szczegółowa, dzięki tej zasadzie nie będziemy dublować poszczególnych składników. Dodatkowe dwie reguły, o których warto pamiętać, aby uniknąć kupowania większej ilości jedzenia niż planowaliśmy: nie należy wychodzić z domu głodnym oraz ostrożnie korzystać z promocji. Trzeba też zwrócić uwagę na terminy przydatności do spożycia.
Jak przechowywać jedzenie?
Nie wszystkie produkty spożywcze powinny znajdować w lodówce. W temperaturze pokojowej należy przechowywać m.in.: pieczywo, makarony, kasze, przetwory, nieotwarte napoje i oliwę z oliwek. W chłodziarce natomiast: warzywa, owoce, nabiał, wędliny, tłuszcze, potrawy gotowe, otwarte konserwy, produkty garmażeryjne oraz napoje. Surowa ryba może znajdować się w lodówce tylko jeden dzień. Ponadto produkty najlepiej ustawiać zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia, z przodu umieszczamy produkty z najkrótszą datą ważności. „Zasada FIFO” – pierwsze weszło i pierwsze wyszło – dotyczy zarówno szafek jak i lodówki
Zwróć uwagę na półkę
Nie umieszczajmy produktów surowych z gotowymi do spożycia. Warto też pamiętać o odpowiednich półkach – na najwyższej przechowuje się gotowe potrawy; na środkowej tłuszcze, nabiał, sałatki i konserwy; na dolnych – mięso i surowe produkty, a w szufladach warzywa, owoce i soki. Właśnie w szufladzie warto umieścić pochłaniacz zapachów, który pochłania etylen odpowiadający za przyspieszone dojrzewanie owoców oraz warzyw.
Zadbaj o opakowanie
Dobrym sposobem na przechowywanie jedzenia są pojemniki próżniowe, które chronią żywność przed wilgocią i powietrzem. Ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu przechowywane produkty pozostają świeże na dłużej. Dobrym rozwiązaniem jest także folia lub przykrywka, w ten sposób unikniemy mieszania się zapachów. Pomocny w pochłanianiu zapachów będzie też specjalny pochłaniacz zapachów (np. marki Wpro).
Nie zamrażaj więcej niż jeden raz
Zamrażając jedzenie zaraz po jego zakupie przedłużamy jego trwałość i przydatność do spożycia. Np. wędliny i mięso można przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy, a zamrożone owoce i warzywa nawet do 10 miesięcy. Jedzenie, które ma zostać zamrożone warto podzielić na mniejsze porcje i zapakować w folię do przechowywania żywności – łatwiej będzie nam rozmrozić jedynie taką ilość produktów spożywczych, która w danej chwili jest nam potrzebna.
Należy jednak przestrzegać kilku zasad zamrażania żywności, a w szczególności instrukcji, które znajdują się na opakowaniu, takich jak:
- przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia
- nie rozmrażać przed gotowaniem
- przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin
Zadbaj o najwyższej jakości technologię
Jedzenie pozostanie świeże na dłużej jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich zasad. Warto jednak zainwestować w technologię, która zrobi to za nas. Warto więc zainwestować w artykuły związane z przechowywaniem żywności. Zaczynamy od drobiazgów – czyli od dobrej jakości woreczków do mrożenia, które po rozmrożeniu żywności można ponownie użyć (kłania się tutaj postawa eko) czy opakowań próżniowych z pompką do przechowywania żywności.
Znaczącym wydatkiem jest zakup lodówki, która dzięki posiadanym funkcjom jest w stanie pomóc w dłuższym przechowywaniu żywności. Szczególnie warto zwrócić uwagę na możliwość posiadania specjalnej szuflady do przechowywania warzyw i owoców – bowiem ta funkcja faktycznie sprawdza się przy prowadzeniu gospodarstwa domowego. Taka szuflada ma także zwykle inny poziom wilgotności niż pozostała część lodówki.
Przykąłdem takiej lodówki może być Supreme No Frost marki Whirlpool. Ta linia lodówek doskonale przechowuje żywność, a wyposażono ją między innymi w dwie ciekawe funkcje:
- Supreme No Frost
Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach No Frost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total No Frost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia
a także
- Komora Activ0°
Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.