Jak kruszyć lód i co można z nim zrobić?

Wydaje się, że kruszony lód przydaje się tylko do przygotowania drinków. Jest jednak tyle innych napojów, które, szczególnie latem, smakują jeszcze lepiej z dodatkiem kilku pokruszonych kostek lodu. Czym kruszyć lód i w jakich przepisach go wykorzystać?

Jak zrobić kruszony lód?

Do kruszenia lodu możesz wykorzystać plastikową torebkę i wałek do ciasta, ręcznik lub użyć blendera do lodu. Torebkę ze strunowym zapięciem napełnij wodą i na około 3 godziny umieść w zamrażalniku. Po wyjęciu torebki włóż ją pod strumień ciepłej wody, żeby lód zaczął pękać. Żeby rozkruszyć lód potrzebujesz wałka do ciasta. Delikatnie rozwałkuj nim torebkę z zamarzniętą wodą.

Jak zrobić kruszony lód, używając ręcznika? Do foremki na lód wlej wodę i wstaw na 3 godziny do zamrażalnika. Rozłóż czysty ręcznik na blacie lub na stole. Połóż kostki lodu na środku ręcznika. Złóż rogi ręcznika do jego środka i zwiąż je ciasno gumką recepturką. Uderzaj wałkiem do ciasta w ręcznikowe zawiniątko, aż kostki lodu się rozdrobnią.

Kruszenie lodu w blenderze to najszybszy sposób, żeby szybko i bez bałaganu rozdrobnić lód. Zamarznięte kostki wody wsyp do pojemnika blendera Bosch i przez około 1 minutę pulsacyjnie pracuj końcówką. 

Wybieramy blender do kruszenia lodu

Lód należy do wyjątkowo twardych materiałów i nie każdy ręczny robot poradzi sobie z jego rozkruszeniem. Problem ze zmiksowaniem zamarzniętej wody może mieć nawet duży wielofunkcyjny sprzęt kuchenny. Nie chodzi tu tylko o moc samego urządzenia, ale o wytrzymałość noży. Muszą być one zrobione z mocnej stali szlachetnej i odpowiednio wyprofilowane, tak żeby szybko pocięły kostki lodu. Blender ręczny, który sprosta zadaniu pokruszenia zamarzniętej wody to np. ErgoMixx Style (MSM6S70B) z rozdrabniaczem i specjalnym nożem do kruszenia lodu. Rozdrabniacz wyposażony w wyjmowane ostrze bez trudu poradzi sobie z rozdrobnieniem mięsa, sera, czekolady, czy nawet orzechów. Kiedy wymienisz końcówkę, tzn. zamontujesz na rozdrabniaczu specjalny nóż do kruszenia lodu, szybko pokruszysz kostki i przygotujesz swój ulubiony napój. Aby blender kuchenny mógł pokruszyć zmarzniętą wodę, musi charakteryzować się też odpowiednio dużą mocą silnika

Blender do kruszenia lodu – jaka moc?

Maszynka do kruszenia lodu, której silnik przetrwa to trudne zadanie, jakim jest pokruszenie twardych lodowych kostek, musi mieć moc przynajmniej 750 W. Urządzenie o takiej mocy będzie mogło pracować przez dłuższą chwilę (w przypadku lodu około minuty), skutecznie rozkruszając kostki. Moc 750 W pozwala na bardzo szybkie obracanie się noża i wytworzenie odpowiedniej siły niezbędnej do kruszenia.

Blender do kruszenia lodu, który poradzi sobie z tym trudnym zadaniem to ErgoMixx 750 W (MSM67170) i ErgoMixx Style 750 W (MSM6S70B). Obydwa urządzenia wyposażono w specjalny nóż do lodu montowany na rozdrabniaczu oraz w funkcję pracy Turbo przeznaczoną do najbardziej wymagających dań.

Orzeźwiające przepisy z kruszonym lodem w roli głównej

Lód doskonale komponuje się ze wszystkimi drinkami alkoholowymi, ale przecież nie tylko do tego rodzaju napojów można go dodawać. Latem kruszony lód będzie świetnym uzupełnieniem ulubionej kawy, soku czy pysznego owocowego smoothie. Możliwości jego wykorzystania jest naprawdę wiele, dlatego blender z kruszarką do lodu to niezbędne wyposażenie każdej kuchni.

Kawa mrożona – jak ją zrobić?

Kawa z lodem należy do przysmaków, które chętnie pijasz w kawiarni. Wydaje się, że przygotowana w domu nie będzie smakowała tak dobrze. A przecież, żeby ją zrobić nie potrzeba wiele. Wystarczy dobra jakościowo kawa (taka, jaką na co dzień zaparzasz w ekspresie), kruszony lód, mleko (o ile go dodajesz) i cukier lub słodki syrop (jeśli Twoja kawa mrożona ma mieć dodatkowe kalorie).

Kawa mrożona z blendera to tylko kilka chwil potrzebnych do jej przygotowania i pyszny napój gotowy.

  1. Zaparz mocną kawę w ekspresie przelewowym, w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym. Odstaw ją do ostygnięcia.
  2. Przelej kawę do pojemnika blendera i wrzuć kilka kostek lodu (nie przesadzaj z ilością, bo lód rozcieńczy napój).
  3. Jeśli pijasz kawę z mlekiem i cukrem, dodaj je teraz do kawy i lodu.
  4. Całość zmiksuj rozdrabniaczem ze specjalnym nożem do kruszenia.

Gotowe!

Masz ochotę na chwilę przyjemności? Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną to wyśmienity deser, który samodzielnie zrobisz w domu.

Potrzebujesz:

  • zaparzonej filiżanki kawy,
  • cukru i mleka do smaku,
  • lodów waniliowych (lub czekoladowych),
  • świeżo ubitej śmietany (szybko ubijesz ją blenderem) lub śmietany w spray’u,
  • kakao do posypania.

Jak przygotować mrożoną kawę z lodami?

  1. Zaparz mocną kawę (mocniejsza niż zazwyczaj, bo lody rozcieńczą napój).
  2. Kiedy kawa jest jeszcze ciepła, dodaj cukier.
  3. Odstaw kawę do ostudzenia, a następnie do lodówki, żeby dobrze się schłodziła (możesz też przelać ją do blendera, dodać kostki lodu i je rozkruszyć).
  4. Przelej kawę do wysokiej szklanki i dodaj gałkę lodów.
  5. Na całość połóż odrobinę bitej śmietany.
  6. Posyp kakao.

Lody waniliowe możesz zastąpić też zmrożonym bananem i zrobić kawę mrożoną z bananem. Wtedy do zimnej kawy z mlekiem dodajesz kawałki banana, a następnie całość miksujesz do uzyskania gładkiej konsystencji. Żeby kawa stała się bardziej napojem niż gęstym deserem, dodaj kilka kostek lodu i ponownie zblenduj.

Sok z kruszonym lodem – ochłoda i smak

Latem nic nie smakuje tak pysznie, jak owocowy sok z dodatkiem kruszonego lodu. Napój jest orzeźwiający i delikatnie słodki w smaku i doskonale zastępuje gazowane napitki. A jego przygotowanie zajmuje tylko krótką chwilę. Do zrobienia zimnego soku potrzebujesz tylko ulubionych owoców, z których wyciśniesz sok (możesz wykorzystać też gotowy napój z kartonika) i lodu. Do blendera wlej sok, dodaj lód i całość zmiksuj rozdrabniaczem. Chłodzący napój z kruszonym lodem gotowy!

Smoothie truskawkowe z lodem

Jeśli na co dzień pijasz odżywcze smoothie z dodatkiem owoców, w gorące dni do swojego koktajlu dodaj lód. Jak przygotować smoothie truskawkowe z lodem?

Na 2 porcje koktajlu potrzebujesz:

  • około 300 g truskawek,
  • ½ szklanki pokrojonego banana,
  • 1 szklankę pokruszonego lodu.

Wszystkie składniki umieszczasz w blenderze kielichowym i dokładnie miksujesz. Porcja smoothie zawiera około 80 kcal – jest więc dobrym i zdrowym zamiennikiem słodkiej przekąski.

Bezalkoholowe drinki z kruszonym lodem

Blender ręczny z funkcją kruszenia lodu możesz wykorzystać do przygotowania pysznych bezalkoholowych drinków z kruszonym lodem. Latem takie napoje będą świetną alternatywą dla napojów gazowanych czy soków. Elegancje i orzeźwiające drinki bezalkoholowe zachwycą Twoich gości na każdej imprezie. A więc do dzieła!

Mojito bezalkoholowe z kruszonym lodem

Składniki:

  • 2 limonki,
  • cukier trzcinowy,
  • kruszony lód,
  • listki świeżej mięty,
  • woda gazowana.

Przygotowanie:

Plaster limonki połóż na dnie wysokiej szklanki. Posyp go cukrem, delikatnie rozgnieć. Wsyp do szklanki wcześniej przygotowany kruszony lód. Dodaj drugi plaster limonki i sok wyciśnięty z 2 limonek. Dodaj listki mięty i dolej do całości wodę gazowaną.

Dzięki blenderowi z funkcją kruszenia lodu możesz przygotować każdy orzeźwiający napój i koktajl. Z jego pomocą zmiksujesz też mrożone owoce (np. banany czy maliny), robiąc odżywcze smoothie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (64 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  28 maja 2020 19:29

    Będę robić taką mrożoną kawkę.

    Odpowiedz
  2. GastroPuls  29 lipca 2020 10:31

    Kruszony lód w swojej kuchni wykorzystuję w trzech rodzajach dan: do drinków, do lodów jak równiez do deserów oraz smoothie 🙂 Najczęściej wolę w wersji kruszonej, daje orzeźwienie i nie rozpuszcza się tak długo jak lód w wersji w kostkach
    Najwygodniejsze są moim zdaniem urzazenia wielofunkcyjne, czyli tak zwane multicookery. Potrafią gotować, blendować, mielić oraz kruszyć lod. Tanie nie są, to fakt, ale jest to wygoda w praktycznie każdej kuchni.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany