Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!

W supermarketach i dyskontach coraz częściej można zobaczyć egzotyczne owoce sprowadzane z najdalszych zakątków świata. Brak wiedzy na temat tego, jak je spożywać oraz pewnego rodzaju żywieniowa rutyna częstokroć powstrzymują nas jednak przed ich spróbowaniem. Przedstawiamy krótki poradnik, w którym podpowiadamy, które z nich mogą być spożywane na surowo i jak zabrać się do ich zaserwowania!

Odpowiedź na pytanie o to, jak jeść owoce egzotyczne nie jest wcale oczywista. Każdy z nich serwuje się tak naprawdę w innej formie, a chęć spróbowania nowych smaków nie zawsze idzie w parze z domyślnością związaną z przygotowaniem owocu. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw tym, którzy nie są do końca pewni, jak zabrać się do spożycia poszczególnych „ciekawostek”. Zapraszamy po garść prostych porad, które ułatwią Wam poruszanie się w gąszczu importowanej egzotyki!

jak jeść owoce egzotyczne

źródło: www.pixabay.com

Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!

 

Rambutan

www.pixabay.com

Rambutan to owoc bogaty w witaminę C i miedź, dzięki czemu jest wskazany przy anemii i problemach z układem kostno-stawowym. Doskonale wzmacnia też odporność i uzupełnia niedobory potasu, wapnia, magnezu i żelaza w organizmie. Owoce można spożywać na surowo albo w postaci dżemów i kompotów. Należy rozciąć włochatą skórkę i wyjąć jadalny miąższ, usuwając z niego gorzką pestkę. 

 

Pitaja

www.pixabay.com

Nazywana smoczym owocem albo truskawkową gruszką jest pełna witamin B, C i E. Zawiera także fosfor i wapń, a jej niska kaloryczność czyni ją doskonałym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Uważa się, że ma korzystny wpływ na gojenie ran i wspiera leczenie stanów zapalnych. By zjeść pitaję, należy obrać ją ze skórki i spożyć tak jak jabłko. Surowy owoc może być zjedzony sam albo jako składnik sałatki, deseru bądź… herbaty.

 

Kumkwat

www.pixabay.com

Ten owoc przypomina miniaturowe mandarynki. Podobnie jak one, ma intensywnie pomarańczową skórkę i zielone błyszczące listki. Kumkwat zawiera potas i witaminę C, dzięki czemu jest wspaniałym remedium na infekcje górnych dróg oddechowych. Wzmacnia też układ odpornościowy, a w upały doskonale gasi pragnienie. Można go spożywać na surowo – w identyczny sposób jak pozostałe cytrusy. Nadaje się także do sporządzania dżemów oraz deserów (szczególnie dobrze komponuje się z cynamonem i imbirem).

 

Durian

www.pixabay.com

To azjatycki owoc tylko dla odważnych, gdyż jego zapach uważany jest za wyjątkowo odpychający. Jednym kojarzy się ze zgniłą cebulą, innym z zepsutym mięsem. Miąższ przypominający budyń ma jednak ciekawy smak i zawiera bogactwo odmładzających składników. Nie poleca się go jeść na surowo. Sprawdzi się raczej w postaci mrożonej (serwowany jak lody) i zmiksowanej – w zupie, koktajlu lub w dżemie.

 

Karambola

www.pixabay.com

Karambola to niezwykle zdrowy owoc, którym – przez wzgląd na gwiazdkowaty kształt – często dekoruje się drinki. Jest bogata w magnez, żelazo, potas, wapń, a także w witaminy A, B i C oraz beta-karoten. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i stymuluje perystaltykę jelit, skutecznie zapobiegając zaparciom. Pozytywnie wpływa także na układ nerwowy, a ponadto dba o prawidłową pracę serca. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Jest to jeden z nielicznych owoców, który z powodzeniem można zjeść ze skórką na surowo. Pokrojony w plastry udekoruje i „dosmaczy” sałatki. W zmiksowanej postaci dobrze skomponuje się z curry i żółtymi sosami obiadowymi.

 

Liczi

www.pixabay.com

Liczi nazywana również chińską śliwką zawiera witaminę C oraz kwasy organiczne. Ze względu na bogactwo polifenoli obniża też poziom złego cholesterolu w organizmie, a podnosi dobrego, sprawdzając się w profilaktyce miażdżycy. Wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Liczi może być jedzone na surowo, po obraniu ze skórki. Sprawdzi się także w charakterze dodatku do lodów, sałatek, ryb, mięs i owoców morza. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (84 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Magdalena  15 lutego 2019 00:46

    Przyznam się szczerze, że jeszcze żadnego z wymienionych owoców egzotycznych nie próbowałam. Będę musiała nadrobić zaległości. Wyglądają apetycznie 😉

    Odpowiedz
    • ewalub  15 lutego 2019 09:42

      Ja również. A wyglądają ciekawie więc chętnie nadrobię zaległości 🙂

      Odpowiedz
    • justi912  15 lutego 2019 11:15

      Ja próbowałam dawno temu liczi. Ciekawe doświadczenie 🙂

      Odpowiedz
  2. agasam9  15 lutego 2019 18:57

    o części nawet nie słyszałam 🙂

    Odpowiedz
    • Kika07645  16 lutego 2019 13:25

      Ja tak samo 🙂 ale próbowałam liczi i chyba wiecej się juz nie skuszę xD

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany