Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!
W supermarketach i dyskontach coraz częściej można zobaczyć egzotyczne owoce sprowadzane z najdalszych zakątków świata. Brak wiedzy na temat tego, jak je spożywać oraz pewnego rodzaju żywieniowa rutyna częstokroć powstrzymują nas jednak przed ich spróbowaniem. Przedstawiamy krótki poradnik, w którym podpowiadamy, które z nich mogą być spożywane na surowo i jak zabrać się do ich zaserwowania!
Odpowiedź na pytanie o to, jak jeść owoce egzotyczne nie jest wcale oczywista. Każdy z nich serwuje się tak naprawdę w innej formie, a chęć spróbowania nowych smaków nie zawsze idzie w parze z domyślnością związaną z przygotowaniem owocu. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw tym, którzy nie są do końca pewni, jak zabrać się do spożycia poszczególnych „ciekawostek”. Zapraszamy po garść prostych porad, które ułatwią Wam poruszanie się w gąszczu importowanej egzotyki!
Jak jeść owoce egzotyczne? Spróbuj smaku tropików!
Rambutan
Rambutan to owoc bogaty w witaminę C i miedź, dzięki czemu jest wskazany przy anemii i problemach z układem kostno-stawowym. Doskonale wzmacnia też odporność i uzupełnia niedobory potasu, wapnia, magnezu i żelaza w organizmie. Owoce można spożywać na surowo albo w postaci dżemów i kompotów. Należy rozciąć włochatą skórkę i wyjąć jadalny miąższ, usuwając z niego gorzką pestkę.
Pitaja
Nazywana smoczym owocem albo truskawkową gruszką jest pełna witamin B, C i E. Zawiera także fosfor i wapń, a jej niska kaloryczność czyni ją doskonałym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Uważa się, że ma korzystny wpływ na gojenie ran i wspiera leczenie stanów zapalnych. By zjeść pitaję, należy obrać ją ze skórki i spożyć tak jak jabłko. Surowy owoc może być zjedzony sam albo jako składnik sałatki, deseru bądź… herbaty.
Kumkwat
Ten owoc przypomina miniaturowe mandarynki. Podobnie jak one, ma intensywnie pomarańczową skórkę i zielone błyszczące listki. Kumkwat zawiera potas i witaminę C, dzięki czemu jest wspaniałym remedium na infekcje górnych dróg oddechowych. Wzmacnia też układ odpornościowy, a w upały doskonale gasi pragnienie. Można go spożywać na surowo – w identyczny sposób jak pozostałe cytrusy. Nadaje się także do sporządzania dżemów oraz deserów (szczególnie dobrze komponuje się z cynamonem i imbirem).
Durian
To azjatycki owoc tylko dla odważnych, gdyż jego zapach uważany jest za wyjątkowo odpychający. Jednym kojarzy się ze zgniłą cebulą, innym z zepsutym mięsem. Miąższ przypominający budyń ma jednak ciekawy smak i zawiera bogactwo odmładzających składników. Nie poleca się go jeść na surowo. Sprawdzi się raczej w postaci mrożonej (serwowany jak lody) i zmiksowanej – w zupie, koktajlu lub w dżemie.
Karambola
Karambola to niezwykle zdrowy owoc, którym – przez wzgląd na gwiazdkowaty kształt – często dekoruje się drinki. Jest bogata w magnez, żelazo, potas, wapń, a także w witaminy A, B i C oraz beta-karoten. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i stymuluje perystaltykę jelit, skutecznie zapobiegając zaparciom. Pozytywnie wpływa także na układ nerwowy, a ponadto dba o prawidłową pracę serca. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Jest to jeden z nielicznych owoców, który z powodzeniem można zjeść ze skórką na surowo. Pokrojony w plastry udekoruje i „dosmaczy” sałatki. W zmiksowanej postaci dobrze skomponuje się z curry i żółtymi sosami obiadowymi.
Liczi
Liczi nazywana również chińską śliwką zawiera witaminę C oraz kwasy organiczne. Ze względu na bogactwo polifenoli obniża też poziom złego cholesterolu w organizmie, a podnosi dobrego, sprawdzając się w profilaktyce miażdżycy. Wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Liczi może być jedzone na surowo, po obraniu ze skórki. Sprawdzi się także w charakterze dodatku do lodów, sałatek, ryb, mięs i owoców morza.