Jak dopasować garnek do rodzaju przygotowywanej potrawy?
Zestaw garnków to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Poza klasycznymi, mniejszymi i większymi naczyniami, wyposażyć powinniśmy się również w modele, które zostały stworzone z myślą o przyrządzaniu konkretnych produktów spożywczych. Czym kierować się przy ich wyborze?
Garnek do gotowania makaronu
Makaron jest jednym z najczęściej wykorzystywanym przez nas składników potraw. Do wyboru mamy między innymi cienkie nitki spaghetti, nieco grubsze tagliatelle, małe muszelki czy kształtne kokardki. Aby dania z makaronem zachwycało swoim smakiem, zadbać należy o właściwe przygotowanie najważniejszego składnika. Idealny makaron powinien być sprężysty, lekki i delikatny w smaku. Taki efekt będziemy w stanie uzyskać zaopatrując się w specjalny garnek do gotowania makaronu. To wysokie, metalowe naczynie z głębokim dnem. W górnej jego części znajduje się ruchome sitko z dwoma uchwytami. Makaron umieszczamy bezpośrednio w metalowym durszlaku. Dzięki temu, po ugotowaniu znacznie łatwiej będzie nam go wyjąć i odcedzić. Wodę pozostałą w dolnej części wykorzystać możemy do zagęszczenia sosu. W zestawie znajdziemy również szklaną pokrywkę przyspieszającą proces gotowania i umożliwiającą bieżące jego monitorowanie. Garnki do gotowania makaronu najczęściej wykonane są z aluminium lub stali nierdzewnej. Posiadać mogą one specjalne grube dno pokryte nieprzywierającą powłoką i gwarantujące równomierne rozprowadzanie ciepła. Większość dostępnych na rynku modeli jest przystosowana do gotowania na kuchenkach indukcyjnych. Przy zakupie szczególną uwagę należy zwrócić również na odpowiednie wykończenie uchwytów – nie mogą się one nagrzewać, a zamiast tego powinny umożliwiać swobodne chwycenie rozgrzanego garnka. Więcej informacji na temat tego typu naczyń znaleźć można na stronie: http://www.philipiakmilano.pl/naczynie-do-gotowania-makaronu.
Garnek do gotowania ryżu
Ryż dostępny jest w wielu różnych odmianach – w sklepach spotkać możemy się z jego wersją białą, brązową, czarną, jaśminową czy długoziarnistą. Niestety, jego przyrządzenie nie zawsze jest proste – zdarza się bowiem przypalić go lub rozgotować. Z pomocą przychodzi tu specjalny garnek do gotowania ryżu, dzięki któremu możemy mieć pewność, że będzie miał on odpowiednią konsystencję oraz szybkość. Korzystanie z takiego urządzenia jest niezwykle proste – wystarczy, że wsypiemy ryż do garnka, zalejemy odpowiednią ilością wody, posolimy, uruchomimy sprzęt i zaczekamy na jego wyłączenie. Główną zaletą naczynia jest fakt, iż posiada ono nieprzywierającą powłokę. Co ważne, taki garnek można wykorzystać do gotowania zarówno ryżu, jak i kaszy. Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w funkcję wyboru rodzaju gotowanego ryżu i jego pożądanej końcowej konsystencji. Po zakończonej pracy, garnek przez długi czas zachowuje wysoką temperaturę, co idealnie sprawdzi się w domach, w których domownicy jedzą obiad czy kolację o różnych porad.
Garnek do fondue
Fondue to wywodzące się w Szwajcarii danie przyrządzane na bazie roztopionego sera lub w wersji deserowej – czekolady. Czym kierować się wybierając garnek umożliwiający przygotowanie tej oryginalnej przekąski? Modele ceramiczne ze stelażem na świeczkę idealnie sprawdzą się do przyrządzania sosu czekoladowego – czekolada nie potrzebuje bowiem wysokiej temperatury do rozpuszczenia się. Do rozpuszczania sera idealnie sprawdzi się z kolei model kamionkowy. Najbardziej uniwersalne są garnki żeliwne, w których można przyrządzać wszystkie rodzaje fondue. Ciekawą propozycję stanowią naczynia dwuczęściowe, które składają się ze stalowego naczynia, w którym możemy przyrządzać sosy wymagające nieco wyższej temperatury. W razie potrzeby, taki pojemnik może zamienić się w kąpiel wodną, na której ustawia się ceramiczne naczynie. Kluczową kwestią jest tutaj również rodzaj palnika zamontowanego pod garnkiem. Najpopularniejsze są palniki na specjalną pastę do fondue – ich duży płomień jest w stanie równomiernie rozgrzać garnek. Jeżeli regularnie przyrządzamy fondue, warto zadbać o to, by zawsze mieć w domu zapas odpowiedniego paliwa. Do podgrzewania naczyń do fondue czekoladowego używa się z kolei popularnych tealightów. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się podgrzewacze elektryczne oferujące możliwość regulacji zakresu ciepła.