Jak dieta może pomóc w walce z odleżynami?
O tym, jak uciążliwym problemem są odleżyny i trudno gojące się rany, wiedzą przede wszystkim opiekunowie chorych osób unieruchomionych w łóżku. Szacuje się, że dolegliwość ta dotyka około 40% pacjentów przebywających w szpitalach i ośrodkach opiekuńczych, ale także w warunkach domowych. Istnieje wiele sposobów na walkę z odleżynami. Jednym z nich jest odpowiednio skomponowana dieta, która zmniejsza ryzyko rozwoju odleżyn, a jeśli się pojawią – ułatwia ich leczenie. Jakie produkty warto włączyć do jadłospisu chorego?
W okresie rekonwalescencji organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w tym przede wszystkim na: białka, witaminy i minerały, tłuszcze i węglowodany. Dzieje się tak głównie za sprawną intensywnego przebiegu procesów regeneracyjnych. Aby wyzdrowieć i powrócić do dobrej kondycji – chory organizm potrzebuje wartościowych składników pożywienia. Ich głównym źródłem jest bogata i zróżnicowana dieta. Jeśli pokarmy nie dostarczają wszystkich niezbędnych składników, wówczas warto dietę chorego uzupełnić odpowiednio dobranymi suplementami diety.
Przede wszystkim białko
Dieta chorej osoby unieruchomionej w łóżku lub na wózku inwalidzkim powinna zawierać o około 20% więcej białka w porównaniu z jadłospisem zdrowej osoby. Dlaczego? Ponieważ aminokwasy w nich zawarte są niezbędne do regeneracji tkanek, w tym m.in.: skóry, mięśni, kości i innych tkanek łącznych (np. chrząstek stawowych). Bogatym źródłem białka jest mięso, nabiał, ryby oraz rośliny strączkowe (fasola, bób, groch, ciecierzyca). Dietetycy szczególnie zalecają włączenie do jadłospisu mięsa wołowego i wieprzowego, które oprócz wysokiej zawartości białka, zawierają substancję o dobroczynnym wpływie na procesy gojenia się ran i regeneracji tkanek. To związek o nazwie karnozyna, którego produkty rozpadu – aminokwasy ß-alanina i L-histydyna biorą udział w procesach syntezy kolagenu w tkankach łącznych oraz stymulują tworzenie nowych naczyń krwionośnych.
Karnozyna regularnie dostarczana z posiłkami z jednej strony wzmacnia tkanki, przez co zmniejsza ryzyko rozwoju odleżyn; a z drugiej – przyspiesza gojenie się w sytuacji, kiedy doszło do ich pojawienia się. Zdarzają się sytuacje, kiedy pokarmy nie dostarczają wystarczającej ilości niezbędnych składników – chory ma osłabiony apetyt lub ma trudności z trawieniem, wówczas warto sięgnąć po łatwo przyzwajalne preparaty z karnozyną. Suplementy diety w postaci tabletek dostępne są w aptekach. To także dobre rozwiązanie dla osób, które z pewnych względów nie chcą lub nie mogą spożywać mięsa.
Witaminy i minerały
W procesach regeneracji tkanek istotne znaczenie mają witamina C (ważna w produkcji kolagenu) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i kwas pantotenowy). Te drugie są szczególnie ważne dla dobrego stanu skóry i tkanki podskórnej. Znajdziemy je w wątróbce, nabiale, mięsie, zielonych warzywach, w płatkach owsianych czy w pełnoziarnistym pieczywie. Wśród minerałów ważne są cynk i żelazo. Z ich powodu warto włączyć do diety: pestki dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki, mięso (wołowina i baranina), ryby i jaja.
Dużo wody
Na kondycję organizmu bezpośredni wpływ na stopień jego nawodnienia. To przekłada się na stan skóry – odpowiednio nawilżona „od środka” jest mniej podatna na uszkodzenia. Dlatego tak ważne dla chorego jest wypijanie codziennie przynajmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy, aby podawać ją choremu w małych porcjach, w krótkich odstępach czasu i popijaną małymi łykami. Unikajmy sytuacji, kiedy chory wypija dużo wody na raz. Woda wypełni żołądek i zmniejszy – i tak już osłabiony przez chorobę – apetyt chorego. Dlatego pamiętajmy, aby przy łóżku chorego stale była dostępna szklanka ze świeżą wodą.
Ciekawy artykuł. Nie pomyślałabym, żeby w takiej sytuacji wspomóc się dietą
Nigdy bym nie pomyślała że zależy to dużo też od diety
Dieta ma widać bardzo duże znaczenie.
Mnie również to zaskoczyło. Bardzo ciekawy artykuł.
ja również nie wiedziałam, że dieta może tyle zdziałać.