Jak dekorować potrawy?
Sztuka dekorowania potrwa to wymysł współczesnych szefów kuchni, ale tradycja sięgająca VII wieku. Jako pierwsi wprowadzili ją Chińczycy, Tajowie i Japończycy. To azjatyccy kucharze ozdabiali potrawy dla swoich cesarzy. Z czasem sztuka ta zagościła także w Europie a potem na całym świecie. Obecnie dobre restauracje i najlepsi kucharze prześcigają się w swoich sposobach na zaprezentowanie dania. Sztukę dekorowania potraw i naczyń, na których są podane, nazywamy garnirowaniem (“garnir” – z franc. “ozdabiać”)
Przy dekorowaniu korzystać można praktycznie ze wszystkiego – najłatwiej użyć do dekoracji owoców cytrusowych. Ostatnio najmodniejsze są dania ozdobione kwiatami. Ważna jest jedna podstawowa zasada przy dekorowaniu: to, co znajduje się na talerzu musi być jadalne. Niedawno prezentowaliśmy, jak można udekorować pięknie awokado: Awokado – najnowsza gwiazda na Instagramie
Jak dekorować potrawy – pomysły potraw dla dzieci
Dekorowanie dań jest także doskonałym pomysłem dla małych niejadków. Dzieci zachęcone nietypową formą posiłku nawiązującą na przykład do ulubionej bajki, chętnie zjedzą drugie śniadanie czy obiad. W sieci popularne są zdjęcia pudełek bento – efekt pracy pewnej mamy dwóch chłopców z Singapuru. Prowadzi ona bloga bentomonsters.com, na którym prezentuje swoje niezwykłe pomysły na drugie śniadanie dla synów. Poniżej przykładowe zdjęcie, a więcej przeczytasz w naszym artykule: Pudełka bento, czyli wyjątkowe pomysły na posiłki dla dzieci
Inne pomysły na kolorowe kanapki znajdziecie w naszym artykule: Dzień Dziecka zacznij od śniadania – pomysły na wesołe kanapeczki
Także Halloween jest doskonałą okazją do zdobień potraw – klika naszych inspiracji: Przerażające dania na Halloween – 8 prostych propozycji
Jak dekorować potrawy – pomysły dla dorosłych
Dawniej, jeszcze w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych, królowały „wycinanki” z owoców i warzyw: marchewek, rzodkiewek, pomidorów, ogórków. Na pewno każdy z nas widział kiedyś na stołach tradycyjne różyczki z marchewki, czy kwiatki z rzodkiewki. O takim dekorowaniu możemy już jednak zapomnieć. Najlepsi kucharze świata na talerzach układają jadalne kwiaty lub mikro zioła.
– Moimi ulubionymi są te sezonowe, takie jak kwiat czosnku, czy cukinii. W ciągu całego roku korzystam z różnych odmian bratków, ze względu na ich niewielkie rozmiary, wspaniałą kolorystykę i delikatność. – tłumaczy Patryk Kotarba, szef kuchni w restauracji Ponidzie w hotelu **** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. – Najbardziej inspiruje mnie jednak aksamitka, ze względu na swoje malutkie płatki, specyficzny zapach i ostrzejszy smak.
Dania z użyciem kwiatów powinny być spójne i przemyślane np. jeżeli tworzymy danie polskie, a nawet regionalne z użyciem rodzimych składników to kategorycznie nie powinniśmy używać kwiatów orientalnych, np. japońskiego storczyka, który całkowicie zaburzy całą kompozycję i harmonię. Nie można zapomnieć też, że sam układ dania jest ogromnie ważny, dobrze ułożona potrawa na talerzu sama w sobie jest już ozdobą.
Kwiaty do dekorowania dań znajdziemy we własnym ogródku, w warzywniaku lub supermarkecie, które coraz częściej sprzedają pudełeczka z jadalnymi odmianami np. bratków. Osoby znające się na roślinach po „łupy” mogą przejść się na pobliską łąkę, tam też można spotkać wiele inspiracji. Warto tylko pamiętać, że niektóre kwiaty mogą uczulać, nie tylko alergików, więc warto zacząć od kilku płatków.
Oto kilka pomysłów na misterne dekoracje dań