Jak czuć się dobrze każdego dnia? Przepisy na jesienne dania z dodatkiem superfoods!

Spis treści:

Trend zdrowego odżywiania ma się w najlepsze. Coraz bardziej świadomie komponujemy naszą dietę i coraz częściej nie ma w niej miejsca na “śmieciowe”, wysokoprzetworzone jedzenie. Jeśli należysz do osób, które doceniają zarówno walory smakowe, jak i właściwości odżywcze produktów, to koniecznie zwróć uwagę na tzw. superfoods. Wprowadzenie ich do diety pozwala wzmocnić układ odpornościowy, co jest idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza na jesień. Dodatkowo produkty te wpływają na zwiększoną produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. “Superfoods” – może brzmieć nieco egzotycznie, ale wcale takie nie jest. Często znajdziemy je w naszych ogródkach czy sadach. Poznaj sposoby na wprowadzenie ich do jesiennego jadłospisu.

Przepisy na jesienne dania z dodatkiem superfoods!

Polskie superfood, czyli dynie, śliwki i jabłka

Polska złota jesień obfituje w plony, które nie tylko pysznie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Polskie superfoods dostępne są niemal w każdym sklepie czy bazarku. Dołącz je do codziennego jadłospisu! Dzień zacznij od pysznej i pożywnej owsianki z jabłkami, na obiad przygotuj zupę-krem z dyni, a na deser – śliwkowe tiramisu. Dzięki temu Twój jadłospis będzie smaczny, zdrowy i różnorodny.

Przepis na szybką i pożywną owsiankę z jabłkami, mascarpone i orzechami

Jabłka to często niedoceniany superfoods. Tymczasem jabłka regulują pracę jelit, wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Stosuje się je także na chorobę wrzodową u osób dorosłych, a napar ze skórki jabłka świetnie łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła. Pamiętaj, że skórka jabłek zawiera najwięcej witaminy C.

Przepis na szybką i pożywną owsiankę z jabłkami, mascarpone i orzechami

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 500 ml Mleka Wiejskiego z Piątnicy
  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g Sera Mascarpone z Piątnicy
  • 2 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich i laskowych
  • 4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez około 5 minut.
3. Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe.

Dyniowa zupa-krem – przepis, który wzmacnia organizm

Dynia najczęściej stanowi bazę kremowych zup. Możesz wykorzystywać ją również do przygotowania ciast, racuchów czy dżemów. Dynia zawiera witaminę C, błonnik, magnez, potas i wapń. Jej spożycie dostarcza nam więc cennych składników wzmacniających organizm oraz mających działanie przeciwnowotworowe.

Dyniowa zupa-krem - przepis, który wzmacnia organizm

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 300 g mrożonych borowików
  • 1 kg świeżej dyni
  • 150 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
  • starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
  • świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
  • bagietka ciemna z ziarnami dyni
  • 150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • cebula
  • 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
  • pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
  • oliwa dyniowa do dekoracji
  • pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Rozgrzej 50 g masła i podsmaż obraną, pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, a w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także Śmietankę 30% z Piątnicy. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
2. Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła – tak powstaną chrupiące grzanki.
3. Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.

Śliwkowe tiramisu – przepis na zaskakujące połączenie!

Śliwki mają wiele zastosowań w kuchni, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed wolnymi rodnikami.

Śliwkowe tiramisu – przepis na zaskakujące połączenie!

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
  • 200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 150 ml kawy espresso, wystudzonej
  • 500 g śliwek
  • ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
4. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami.
5. Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.
Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (68 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...