Jajka z sosem pomidorowym i bazylią

Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie.

Święta Wielkanocne to radosny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi osobami. Siadamy wraz z nimi przy stole i składamy sobie najlepsze życzenia. Śniadanie Wielkanocne odbywa się w przyjemnej, wiosennej atmosferze, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek oraz tradycyjnych potraw z jajkami. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie.

Jajka z sosem pomidorowym i bazylia

Składniki na danie – Jajka z sosem pomidorowym i bazylią:

  • 4 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
  • 2  średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka gałązek świeżej bazylii
  • Sos TABASCO® Original
  • Szczypta cukru
  • Czarny pieprz

Wykonanie:

Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...