Jajka z sosem pomidorowym i bazylią
Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie.
Święta Wielkanocne to radosny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi osobami. Siadamy wraz z nimi przy stole i składamy sobie najlepsze życzenia. Śniadanie Wielkanocne odbywa się w przyjemnej, wiosennej atmosferze, a na świątecznym stole nie może zabraknąć kolorowych pisanek oraz tradycyjnych potraw z jajkami. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny poleca potrawy na wielkanocne śniadanie.
Składniki na danie – Jajka z sosem pomidorowym i bazylią:
- 4 jajek ugotowanych na twardo
- 6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
- 2 średnie białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek masła
- 50 ml białego wina
- Sos sojowy Kikkoman
- Kilka gałązek świeżej bazylii
- Sos TABASCO® Original
- Szczypta cukru
- Czarny pieprz
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO® Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.