Jajka przepiórcze: przepisy na Wielkanoc i nie tylko

Średnica jajek przepiórczych mierzy zazwyczaj ok, 1,5 cm, a skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami. Mimo niewielkich rozmiarów, niepozornego wyglądu i mniejszej popularności od jaj kurzych, to właśnie one są zdrowsze i atrakcyjniejsze smakowo. W naszym artykule przedstawiamy najlepsze przepisy na przepiórcze jajka!

Spis treści:

Dawniej jajka przepiórcze królowały na szlacheckich stołach, a Casanova uważał je za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Dziś znów wracają do łask. Dlaczego? Jajka przepiórcze są trzykrotnie mniejsze od kurzych, ale za to bardzo smaczne i pełne wartościowych składników odżywczych. Zawierają pełnowartościowe białka, wysokie stężenie minerałów, a także sporą ilość witamin z grupy B. W naszym artykule przedstawiamy najsmaczniejsze przepisy na jajka przepiórcze! Używaj jajek przepiórczych nie tylko w przepisach na Wielkanoc, ale i przez cały rok.

Jajka przepiórcze – jak długo gotować i z czym łączyć?

Jajka te można podawać podobnie jak kurze, jednak należy pamiętać, że czas ich przygotowania jest inny. Przepiórcze jaja na twardo gotujemy ok. 3 minut, na miękko 1 minutę. Świetnie komponują się z tatarem, dziczyzną. Można je przygotować „po szkocku”, są też smacznym dodatkiem do rozmaitych past kanapkowych czy sałatek. Świetnie smakują z wędzonym łososiem, pastą z makreli lub faszerowane pieczarkami, albo marynowane. Poniżej przedstawiamy kilka smacznych i prostych przepisów! Jajka przepiórcze mogą być nie tylko smacznym urozmaiceniem świątecznego menu, ale też posłużyć jako oryginalna dekoracja wielkanocnego stołu!

Jajka przepiórcze w koperkowym majonezie

Składniki: 16 jajek przepiórczych, 4 łyżki majonezu, pęczek koperku, dekoracja – rzodkiewki, cienki szczypiorek, kawałeczki papryki chili, sól, pieprz

Przygotowanie: Jajka przepiórcze ugotować w we wrzącej wodzie (3 minuty). Obrać i przekroić na połówki. Majonez zmiksować ręcznym blenderem razem z koperkiem (same listki). Koperkowy majonez wyłożyć na półmisek, na wierzchu położyć połówki jajek. Udekorować cieniutko pokrojonymi rzodkiewkami, posiekaną chili, szczypiorkiem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przepiórcze jaja marynowane z buraczkami

Składniki: 1 świeży burak, ½ szklanki octu, 1,5 szklanki wody, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, ½ łyżeczki soli, 1 czubata łyżka cukru

Przygotowanie: Buraka obranego i pokrojonego ugotować z pozostałymi dodatkami i ostudzić marynatę. Zlać nią ugotowane, obrane jajka przepiórcze. Włożyć po 10 do małych słoiczków. Zakręcić i odstawić na min. 2 dni w chłodne miejsce. Marynowane jajka można dodawać do kanapek, sałatek lub jako samodzielną przystawkę. Doskonale wyglądają na zielonych liściach, np. rukoli lub szpinaku.

Sałatka makaronowa z jajkami przepiórczymi

Składniki: 20 jajek przepiórczych ugotowanych i obranych, 200 g makaronu szpinakowego wstążki, papryka zielona, mała cebula, 50 g szynki drobiowej, szczypiorek, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz

Przygotowanie: Ugotować makaron, ostudzić i przełożyć do miski. Paprykę pokroić w kostkę, szynkę drobiową w paski, cebulę pokroić w piórka, dodać wszystko do makaronu. Posypać składniki posiekanym szczypiorkiem. Następnie dodać 3 łyżki majonezu i doprawić do smaku. Wymieszać. Ugotowane jajka przekroić na pół, dodać do sałatki. Podawać po schłodzeniu.

Jajka przepiórcze faszerowane ze śledziem

Składniki: jajka przepiórcze, słoik śledzi, majonez, cytryna

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie Przekroić je na pół (w skorupce). Wyjąć ze skorupek. Posiekać z kawałkami śledzia, dodać łyżeczkę majonezu i kilka kropel soku z cytryny. Skorupki napełnić farszem, udekorować ogórkiem konserwowym.

Jajka przepiórcze można też faszerować np. natką pietruszki czy szynką.

Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

Składniki: 150 g roszponki, 12 jajek przepiórczych, 1 dojrzałe awokado, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 12 rzodkiewek, 1 pęczek szczypiorku, sok z ½ cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól grubo mielona

Przygotowanie: Jajka przepiórcze gotować około 3 minut. Ugotowane obrać i przekroić na pół. Szynkę parmeńską ułożyć na zimnej patelni i podgrzewać, aż stanie się przyrumieniona i chrupiąca (w połowie smażenia odwracamy na drugą stronę). Usmażoną szynkę zdjąć z patelni i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski włożyć roszponkę. Dodać pokrojone awokado, rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Na wierzchu ułożyć jajka i szynkę parmeńską. Sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól (do smaku) zamieszać razem. Tak przygotowanym dressingiem skropić wiosenną sałatkę.

Lubicie jajka przepiórcze?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...