Pomysły na jajka marmurkowe barwione naturalnie

Szukasz pomysłu na oryginalne jajka, które będą wyglądały ciekawie, nawet po zdjęciu skorupki? Chciałabyś zachwycić gości przy wielkanocnym stole? Wypróbuj jajka marmurkowe barwione naturalnie!

Spis treści:

jajka marmurkowe

Wielkanocne pisanki stanowią kolorową ozdobę koszyczka i świątecznego stołu. Ale jak przygotować jajka, by po obraniu także wyglądały barwnie? Podpowiadamy! Poznaj jajka marmurkowe (zwane też jajkami po chińsku)! Nie tylko mają atrakcyjny wygląd, ale też mogą pysznie smakować. Podpowiadamy, co zrobić by zwykłe jajka na twardo stały się jedną z najciekawszych potraw na wielkanocnym stole!

Jajka marmurkowe barwione naturalne: jak zrobić?

By zabarwić jajka wewnątrz najlepiej wykorzystać naturalne barwniki zwarte np. w warzywach. Wystarczy delikatnie potłuc skorupę ugotowanego jajka, a następnie zamoczyć je w wywarze. Dzięki temu otrzyma ono po obraniu piękną, barwną fakturę marmuru!

marmurkowe pisanki

Jajka można farbować przykładowo: burakami (różowo-purpurowy), cebulą i herbatą (żółto-brązowy), czerwoną kapustą (niebieski).

jajka marmurkowe niebieskie

Jajka marmurkowe (po chińsku) barwione burakiem

Składniki: 2 jajka, 1 burak, wrzątek

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo z 1 łyżeczką soli. Ostudzić. Buraka obrać, zetrzeć na tarce. Zalać wrzątkiem w miseczce. Ugotowane jajka obtłuc łyżeczką, aby powstały jak najdrobniejsze pęknięcia. Zanurzyć  2 jajka w wodzie buraczanej, tak, aby całkowicie przykrywał je płyn. Pozostawić przez noc w lodówce.

Jajka marmurkowe barwione herbatą i sosem sojowym

Składniki: jajka, 2 torebki ciemnej herbaty, ciemny sos sojowy

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Ugotowane jajka obtłuc łyżeczką, aby powstały jak najdrobniejsze pęknięcia. Zanurzyć jajka miksturze z herbat i sosu. Pozostawić na noc.

jajka na Wielkanoc marmurkowe

Jajka po chińsku orientalne

Składniki: 8 jajek, 4 łyżki sosu sojowego, 4 torebki czarnej herbaty, 6 goździków, szczypta cynamonu, kieliszek wódki, po ½ łyżeczki ziarenek kolendry, ziela angielskiego, pieprzu, sól, cukier

Ugotować jajka na twardo. W rondelku zagotować 2 szklanki wody z pozostałymi wymienionymi składnikami. Potłuc skorupki na ugotowanych jajkach, ale nie obierać. Włożyć do wywaru i na bardzo małym ogniu gotować ok.15 minut. Pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Obrać ze skorupek. Jajka nie tylko wyglądają nietuzinkowo, ale też nietypowo smakują – wyraźną nutą aromatycznych przypraw.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...