Jajka faszerowane z pieczarkami i pieprzem cayenne
Poniższy przepis to doskonały pomysł na danie wielkanocne w wersji dietetycznej. Postaw je na stole razem z dietetycznym mazurkiem wielkanocnym i lekkostrawnym żurkiem. To przepis na Wielkanoc, który warto zapamiętać na dłużej.
Przepisy na wielkanocny żurek
SKŁADNIKI na danie: Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne
- jaja na twardo, 4 szt.
- pieczarki, 2 średnie
- świeży szczypiorek, 2 łyżeczki
- sałata zielona, 4 liście
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- pieprz cayenne, 1 g
- natka pietruszki
- rzeżucha
WYKONANIE:
- Ugotowane jaja na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce.
- Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, ugotowane wcześniej na parze.
- Po rozmieszaniu dodajemy 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego.
- Doprawiamy pieprzem cayenne.
- Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek.
- Wykładamy na liście sałaty i ozdabiamy natką pietruszki oraz rzeżuchą.