Jagoda acai – superowoc z Amazonii
Lekarze i dietetycy prześcigają się w rekomendowaniu nam owoców jagodowych jako źródła witamin i związków mineralnych, których nie da się w menu właściwie niczym zastąpić, a których wartość dla naszego zdrowia powinno mierzyć się uncjami złota. Kilogram truskawek albo borówek nie jest aż tak rujnującym wydatkiem, ale bywają jagody, których próżno będziemy szukać w sklepie z zieleniną, niezależnie od stanu konta. Tymczasem doniesienia naukowców i osób, które posiłkują się nimi w diecie, sprawiają, że za możliwość ich wypróbowania dalibyśmy bardzo wiele – mowa o jagodch acai , które są na przykład doskonałym składnikiem kulek mocy
Jagoda acai (Acai berry) to owoc palmy brazylijskiej (Eutrepe Olereacea) rosnącej bujnie i licznie, acz tylko w jednym rejonie świata ? w równikowych lasach deszczowych puszczy amazońskiej. Palmy owocują nawet przez osiem miesięcy i dożywają sędziwego, nawet jak na drzewa, wieku. Ich owoce przypominają zebrane w kiście kulki winogron ? bywają tylko nieco ciemniejsze, mocno purpurowe, prawie czarne ? i osiągają średnicę ok.2,5 cm. Ich zbieranie wymaga dużej zwinności ? fakt, że tubylcy ofiarnie się po nie od wieków wspinają świadczy chyba najlepiej o ich wartości.
Działanie – Jagoda acai
Próbując opisać działanie, trudno się zdecydować na wybór najważniejszych atrybutów niepozornej jagody. Wszyscy chcemy być młodzi (a przynajmniej wyglądać i czuć się młodziej) ? i właśnie to nam jagoda acai zapewnia. Podnosi poziom energii, zwiększa witalność, poprawia samopoczucie i chroni przed procesem starzenia się ? wygładza nawet zmarszczki! Z pewnością wszyscy chcemy cieszyć się dobrą jakością swego życia, póki los pozwoli ? jagoda acai zwiększa odporność na stres, poprawia koncentrację, likwiduje problemy ze snem i oczyszcza organizm z toksyn, a bez tego trudno mówić o pięknym wyglądzie, szczupłej sylwetce i radosnym nastroju. A propos szczupłej sylwetki ? nie ma chyba nikogo, kto nie chciałby być szczupły albo poznać sekret bezkarnego spożywania słodyczy i innych pyszności. Jagoda acai i w tym przypadku staje na wysokości zadania: przyspiesza metabolizm tłuszczu, reguluje procesy trawienne i dostarcza wszystkich potrzebnych nam związków odżywczych w dawkach iście imponujących. Nikt z nas nie chciałby chorować ? nasza jagoda dzięki ogromnej ilości przeciwutleniaczy w optymalny sposób chroni nasz organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników podejrzewanych o bycie przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych i spadek ogólnej odporności na infekcje i zapalenia. Acai zdetronizowała pod względem zawartości antyoksydantów czerwone winogrona, borówkę amerykańską, a nawet żurawinę, czyli owoce uznawane do tej pory za najbogatsze ich źródło. Podobno wspaniale też smakuje ? jak zerwane w lesie jagody z nutką czekolady… Ale tego akurat nie uda się nam sprawdzić bez wizyty w odległej Brazylii ? owoce są bardzo nietrwałe i od razu na miejscu przetwarzane
w sposób, który pozwala Europejczykom na uszczknięcie tajemnicy amazońskiej długowieczności.
Zgłębiając przyczyny tak wszechstronnego działania, nie sposób nie wspomnieć o wchodzących w skład jagody acai związkach odżywczych. Zwykle nie doszukujemy się w owocach kwasów tłuszczowych ? kiedy myślimy o suplementacji nimi, sięgamy po tran albo zwiększamy w diecie ilość tłustych ryb morskich i oliwy z oliwek. Tymczasem w jagodach acai znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu (są budulcem błon komórkowych komórek nerwowych), ułatwiają koncentrację uwagi i zwiększają zdolność zapamiętywania. NNKT wspomagają też pracę serca i układu krążenia, obniżają poziom ?złego? cholesterolu (podnosząc równocześnie poziom ?dobrego?), poprawiają wygląd włosów i paznokci. No i, o czym niewielu z nas wie, wspomagają odchudzanie.
Jagoda acai – lecznicze właściwości
Roślinne fitosterole (beta-sisterol) to kolejny składnik odpowiedzialny za lecznicze właściwości naszej jagody. Poprawiają wygląd skóry ? wygładzają ją, nawilżają i ujędrniają. Mają silne działanie przeciwutleniające ? zmniejszają liczbę wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia się i degeneracji tkanek. Pośrednio wspierają też funkcjonowanie układu krążenia ? wolne rodniki poważnie dają mu się we znaki, są oskarżane o bycie przyczyną miażdżycy, zawałów, udarów i innych chorób cywilizacyjnych. Fitosterole działają zbawiennie na inne układy i organy ? również te odpowiedzialne za proces usuwania z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Przyspieszają więc i usprawniają proces detoksykacji ? toksyny uważa się za przyczynę uszkodzeń komórek, słabą kondycję włosów, paznokci i skóry (to one odpowiadają w dużej mierze za wypryski i stany zapalne) oraz za zmęczenie, osłabienie i problemy z koncentracją. Pośrednio również o powodowanie nowotworów. Regulują poziom cholesterolu, dbając o odpowiednio niski poziom tego niedobrego, czyli LDL, a równocześnie optymalnie wysoki tego korzystnego ? HDL.
Jagody acai są niezwykle bogatym źródłem aminokwasów będących budulcem wszystkich komórek naszego organizmu, również enzymów i hormonów regulujących metabolizm i inne funkcje życiowe. Między innymi serotoniny i dopaminy odpowiadających za dobre samopoczucie. Znajdziemy tu korzystną kombinację wszystkich najważniejszych aminokwasów: tryptofanu, leucyny, lizyny, metioniny, cystyny, fenylaniny, tyrozyny, argininy itd. Korzystnie wpływają one na rozwój i szybką regenerację mięśni, poprawiają witalność, zapobiegają kontuzjom ? dlatego o właściwy ich poziom powinny dbać osoby aktywne fizycznie. To właśnie sportowcy zresztą jako pierwsi zainteresowali się zdrowotnymi właściwościami jagody acai.
Te małe, ciemnoczerwone owoce w dużej mierze składają się z błonnika, który usprawnia procesy trawienia, pozwala pozbyć się z organizmu wszechobecnych toksyn, zmniejsza uczucie głodu i pozwala kontrolować napady wilczego apetytu ? dlatego dietetycy uznają jagodę acai za nieocenionego pomocnika w procesie odchudzania.
No i wreszcie witaminy i mikroelementy: witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B3; witamina E oraz C ? bardzo silne przeciwutleniacze, nazywane witaminami młodości; poza tym fosfor, wapń, potas i żelazo.