Jadłospis wspomagający odporność
Wrzesień to miesiąc ostatnich ciepłych dni. Trzeba przygotować organizm na chłód i mróz. Co radzą dietetycy odnośnie jesiennego jadłospisu, aby mieć siłę, energię i wspomagać organizm w walce z wirusami?
„Najważniejsze żeby jesienią i zimą nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana. – radzi dietetyk Naturhouse, Agata Machalla. – Tak aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne substancje. Nie może w niej zabraknąć świeżych lub przetworzonych warzyw i owoców, produktów z pełnego przemiału, chudego mięsa oraz mleka i nabiału.”
Oto lista kilku produktów wzmacniających odporność:
- Jogurt – zawiera bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływające na mikroflorę jelit;
- Zielona herbata – bogata w aminokwasy wspomagające nasz organizm w walce z wirusami, a także przeciwutleniacze, które z kolei pomagają pokonać wolne rodniki, dodatkowo działa pobudzająco;
- Owoce cytrusowe – źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych;
- Czosnek – zawierający substancje bogate w siarkę, które pomagają w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo;
- Marchewka bogata w beta karoten – silny przeciwutleniacz;
- Grzyby – zawierają beta glukany, które przyśpieszają produkcję komórek NK i limfocytów T walczących z infekcjami w naszym organizmie;
- Kapusta – w której w dużych ilościach obecna jest glutamina pomagająca zachować wysoką odporność organizmu;
- Tłuste ryby – bogate w kwasy omega, które stanowią budulec hormonów przeciwzapalnych;
- Jajka – mają najlepszy skład aminokwasowi wśród białek zwierzęcych, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w niezbędnych dla naszego organizmu proporcjach i stanowią tym samym świetne źródło materiału budulcowego dla wszystkich komórek naszego ciała, także tych biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.
Czego powinniśmy unikać?
- Alkohol;
- Wysokokaloryczne przekąski –poza kaloriami nie mają żadnych wartości odżywczych;
- Zbyt dużo cukrów prostych w diecie – które stanowią pożywkę dla patogennych drobnoustrojów, mogących zaburzać prawidłową mikroflorę jelit.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem, kanapka na chlebie pełnoziarnistym z pomidorem + zielona herbata;
Przekąska 1 : Pomarańcza;
Przekąska 2: Jogurt + musli + zielona herbata;
Obiad: Dorsz w sosie grzybowym, ryż pełnoziarnisty, surówka z kapusty, grejpfrut na deser;
Kolacja: Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym.