Jadalne chwasty, letnie kwiaty i zioła – latem wykorzystaj ich moc!

W Polsce lato to czas, kiedy możemy w pełni korzystać z dobrodziejstw natury, a już w szczególności w kwestii kulinarnej. I nie mówimy teraz wyłącznie o owocach i warzywach, choć tych nie brakuje. Koniczyna, nasturcja, malwa… Czas przyjrzeć się bliżej letnim kwiatom, ziołom i… jadalnym chwastom, które właśnie w sierpniu mają maksymalną zawartość cennych składników. Możemy przygotować z nich napary, herbatki, dodać do posiłków. Są nie tylko pyszne, ale i pomagają złagodzić wiele przypadłości. Są zdrowe i smaczne!

Od łagodzenia bólu gardła po problemy z trawieniem, gorszym nastrojem lub po prostu by uzupełnić niedobory. Jadalne chwasty, zioła i polne kwiaty to bogactwo zdrowia i smaku!

Jadalne chwasty, polne kwiaty i zioła

Jadalne chwasty, letnie kwiaty i zioła – co i jak spożywać?

Rumianek, czy mięta to dość oczywiste propozycje, ale nie zabraknie ich w naszym dzisiejszym zestawieniu. O tym, że bazylia odstrasza komary, a picie koktajlu i soku z bazylii przynosi ulgę po ukąszeniu, też większość z nas wie. Sięgniemy dziś trochę głębiej i pokażemy Wam nieoczywiste propozycje tego, jak można wykorzystać jadalne chwasty, letnie kwiaty i zioła w kuchni!

Oranżada z koniczyny

Kwiaty koniczyny mają sporo witaminy C i witaminy z grupy B. Koniczynę warto spożywać w upalne dni, zwłaszcza w formie oranżady, której przepis zaraz podamy. Koniczyna zmniejsza nadmierną potliwość, łagodzi uderzenia gorąca i uspokaja organizm. Młode listki w formie samodzielnej można dodawać do sałatek. Z kwiatów zrób orzeźwiającą oranżadę.

Jak zrobić oranżadę z koniczyny?

Zbierz ok. 500 g kwiatów koniczyny. Rozpuść w wodzie ½ szklankę cukru trzcinowego lub ksylitolu (albo innego słodzidła, np. miodu). Dodaj kwiaty koniczyny i 1 cytrynę. Oranżada jest gotowa do spożycia po ok. 3 dniach. Przechowuj w lodówce. Napój jest orzeźwiający i przynosi odświeżenie w upalne dni.

jadalne chwasty, polne kwiaty i zioła

 

Photo by Crystal Jo on Unsplash

Kwiat dziurawca na dobry nastrój

W kwiecie dziurawca znajduje się hiperycyna, która pomaga osobom cierpiącym na depresję. Dziurawiec poprawia nastrój oraz ma zbawienne działanie na wątrobę. Kwiat dziurawca najlepiej sprawdzi się w tradycyjnej formie herbatki.
Jak wykonać herbatkę z dziurawca?

Potrzebujesz łyżki kwiatów dziurawca – najlepiej wcześniej zasuszonych, ale niekoniecznie. Zalej wrzątkiem i zaparzaj przez ok. 15 minut. Dla skutecznego i długotrwałego działania najlepiej jest pić 2-3 razy dziennie pół szklanki. Jeżeli zdecydujesz się na picie dziurawca, zrezygnuj z opalania, ponieważ w połączeniu ze słońcem może powodować przebarwienia.

Pyszne kapary z nasturcji

Nasturcja najczęściej jest spożywana w postaci naparów. Tymczasem świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie polskich kaparów z nasturcji. Nasturcja zawiera sole mineralne, witaminy i oleje, które niszczą bakterie, wirusy i grzyby. Napar z nasturcji pomaga przy bakteryjnym zapaleniu gardła. Nasturcja jest też polecana przy zapaleniu pęcherza oraz w stanach osłabienia organizmu.

jadalne kwiaty polne

Photo by Maylee on Unsplash

Jak przygotować kapary z nasturcji?

Przygotuj 2 szklanki zielonych nasion nasturcji, umyj je i włóż do małych słoików. Przyszykuj marynatę, którą zalejesz nasiona: ½ szklanka octu jabłkowego, 1 szklanka białego wina, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie i goździki. Po zalaniu nasion marynatą, szczelnie zakręć słoiki.

Sok z mięty pieprzowej

Miętę kojarzymy głównie z pomocą przy dolegliwościach układu pokarmowego, przy niestrawnościach i biegunce. Działa rozkurczowo, żółciopędnie i żółciotwórczo. Mięta pieprzowa zwiększa ilość soku żołądkowego, co usprawnia proces trawienia. Działania rozkurczowe umożliwiają odejście gazów i zapobiegają wzdęciom. Mięta jest także skuteczna w łagodzeniu nudności i ma działanie uspokajające. Latem trudno, żebyśmy mieli ochotę na gorące napary i herbatki miętowe. Mamy dla Was przepis na sok z mięty pieprzowej do przygotowania w kilku prostych krokach!

Jak wykonać sok z mięty?

Zerwij 3 garście listków i gałązek mięty pieprzowe i zalej je 3 szklankami wody. Zagotuj i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź. Możesz dodawać do koktajli. Mamy na to świetny sposób – odlej przygotowany sok do foremki na lody i zamróź. Tak przygotowany lód z mięty możesz dodawać do wody, domowej lemoniady lub innych chłodzących napojów.

Cukier chabrowy

Chaber to charakterystyczny chwast, którego nie da się pominąć. Nie dość, że pięknie wygląda, to ma również cenne właściwości. Chaber działa moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zawiera glikozydy antocyjanowe, które pomagają w leczeniu zapalenia pęcherza oraz w poważniejszych chorobach układu moczowego, takich jak kamica nerkowa. Chaber można spożywać w postaci herbaty zalewając 2 łyżeczki suszonych płatków albo m.in. w postaci cukru chabrowego.

Jadalne chwasty, kwiaty polne i zioła

Photo by Andrey Haimin on Unsplash

Cukier chabrowy – jak przygotować?

W moździerzu utrzyj płatki chabru i cukier w dowolnej proporcji. Następnie wysyp je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsusz w piekarniku w niskiej temperaturze (ok. 30 stopni), przy otwartych drzwiczkach. Cukier możesz dodawać do lemoniady, herbaty, koktajli, do wody.

Nalewka z rozmarynu – tylko dla dorosłych!

Mamy dla Was bardzo nieoczywiste wykorzystanie rozmarynu w formie nalewki. Oczywiście tylko dla dorosłych! Do przygotowania nalewki potrzebujesz 1 szklanki gałązek rozmarynu i startą skórkę z 1 cytryny. Włóż rozmaryn i cytrynę do szklanej butelki (ok. 500 ml), następnie dodaj 400ml wysokoprocentowego alkoholu. Zamknij butelkę i odstaw na ok. 14 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedź powstały napój. Nalewka jest gotowa do spożywania. Oczywiście w umiarkowanych ilościach! Rozmaryn dzięki związkom fenolowym łagodzi wzdęcia, zaparcia i zmniejsza bóle żołądka.

Pobudzająca lemoniada z bazylii

Bazylia to bardzo popularne zioło, które zazwyczaj stosujemy jako przyprawę lub robimy z niej pesto, tymczasem bazylia również świetnie orzeźwia i można ją spożywać w formie lemoniady. Bazylia jest bogata w cenne flawonoidy, jest źródłem witaminy A i C, wapnia i magnezu. Wpływa dobrze na układ pokarmowy i nerwowy.

Jadalne chwasty, polne kwiaty i zioła

 

Photo by Johann Trasch on Unsplash

Jak przygotować lemoniadę z bazylii?

Zblenduj wodę, garść bazylii, listki świeżej mięty i sok z cytryny. Przelej całość do większego dzbanka i dodaj dużo kostek lodu, plastry cytryny i plastry ogórka. Taka lemoniada jest bardzo orzeźwiająca i dodaje energii!

Malwa dla urody

A na koniec coś dla urody! Malwa to kwiat, który zawiera flawonoidy i antocyjany, które łagodzą podrażnienia i koją skórę, ale największą moc dla urody malwa ma w kwestii nawilżania skóry. Chłodne kompresy z malwy koją zmęczone oczy, a skórze przyniosą intensywne nawilżenie. Herbata z malwy łagodzi podrażnienia żołądka i śluzówki przełyku. Wystarczy, że łyżeczkę kwiatów malwy zalejesz wrzątkiem i będziesz parzyć pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (71 głosów, średnia: 4,87 z 5)
loading... zapisuję głos...