Jabłkowe galette

Spróbuj ten nietypowy, francuski deser. Gwarantujemy, że będziesz do niego wracać! Szczególnie jeśli lubisz soczyste smaki, zapijasz się koktajlami owocowo warzywnymi i starasz się dostarczać organizmowi wiele różnorodnych owoców- ten przepis jest dla ciebie.

Jabłkowe-galette

Składniki na deser: Jabłkowe galette

  • 5 jabłek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • Sok z ½ cytryny
  • 6 łyżek masła
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki

 

Sposób przygotowania:

Aby przygotować ciasto w misce zmieszaj masło, mąkę i sól. Doprowadź do konsystencji kruszonki. Następnie dodaj jajko i wodę i ugnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki.

W międzyczasie przygotuj jabłka. Zmieszaj ze sobą cukry, masło, sok z cytryny, mąkę i sól. Jabłka pozostaw w skórce i pokrój w kostkę. Owoce przesyp do przygotowanej mieszanki i zamieszaj. Pozostaw.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blacie rozwałkuj ciasto na duży okrągły placek – nie przejmuj się poszarpanym brzegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż na niego ciasto. Na środek przesyp owoce i je trochę rozsyp w kierunku brzegów. Brzeg ciasta zagnieć do środka tworząc okrągły kształt. Piecz 30-40 minut.

 

Przepis pochodzi z Polsat Food Network – Kobieta na Dzikim Zachodzie, codziennie o 17:00 i 17:30

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...