Jabłkowe galette
Spróbuj ten nietypowy, francuski deser. Gwarantujemy, że będziesz do niego wracać! Szczególnie jeśli lubisz soczyste smaki, zapijasz się koktajlami owocowo warzywnymi i starasz się dostarczać organizmowi wiele różnorodnych owoców- ten przepis jest dla ciebie.
Składniki na deser: Jabłkowe galette
- 5 jabłek
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- ¼ łyżeczki soli
- Sok z ½ cytryny
- 6 łyżek masła
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 170 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto w misce zmieszaj masło, mąkę i sól. Doprowadź do konsystencji kruszonki. Następnie dodaj jajko i wodę i ugnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki.
W międzyczasie przygotuj jabłka. Zmieszaj ze sobą cukry, masło, sok z cytryny, mąkę i sól. Jabłka pozostaw w skórce i pokrój w kostkę. Owoce przesyp do przygotowanej mieszanki i zamieszaj. Pozostaw.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blacie rozwałkuj ciasto na duży okrągły placek – nie przejmuj się poszarpanym brzegiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż na niego ciasto. Na środek przesyp owoce i je trochę rozsyp w kierunku brzegów. Brzeg ciasta zagnieć do środka tworząc okrągły kształt. Piecz 30-40 minut.
Przepis pochodzi z Polsat Food Network – Kobieta na Dzikim Zachodzie, codziennie o 17:00 i 17:30