Jak przyrządzić sos boloński? Przepis na przykładzie tagliatelle alla bolognese

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej zdradza sekret jak przyrządzić sos boloński! 

tagliatelle-alla-bolognese

Jak przydządzić sos boloński dla TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE?

Składniki (dla 4 osób): 

Na ragu’ alla bolognese (sos mięsny)

  • 120 g mięsa wieprzowego
  • 120 g mięsa wołowego
  • 50 g marchewki
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g cebuli
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • woda
  • 60 g startego parmezanu

+ 500 g makaronu tagliatelle all’uovo (jajeczne)

Sposób przygotowania:

Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.

Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z  ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (282 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  1 października 2016 18:27

    Zjadłabym!

    Odpowiedz
  2. macierzanka  1 października 2016 18:56

    Wspaniały sos,warto przepis zanotować.

    Odpowiedz
  3. luna341  1 października 2016 21:30

    Nie robię sosu bolońskiego z marchewką ani selerem bo mi taki nie smakuje.

    Odpowiedz
  4. A. czy  3 października 2016 08:50

    Jestem mistrzynią robienia sosów 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  3 października 2016 10:32

    Muszę koniecznie wypróbować! 🙂

    Odpowiedz
  6. sylwiawes  3 października 2016 11:55

    Uwielbiam dania z makaronem 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  3 października 2016 16:51

    Jeszcze takiego nie robiłam więc przy najbliższej okazji z marchewką i selerem zrobię na pewno będzie smaczny tak przyrządzone i podane danie smakuje wyśmienicie

    Odpowiedz
  8. linea  10 października 2016 12:04

    Takie sosy robi sie bardzo szybko, i to jest plus. Jak nie mam za wiele czasu na gotowanie to stawiam na sos do makaronu. A makaron bardzo lubię.

    Odpowiedz
  9. efffciaa  11 maja 2017 15:49

    Ja jeszcze dodaję szczyptę lubczyku 🙂 oraz bazylii – doskonale podnoszą smak zarówno samego sosu , jak i całej potrawy 🙂 szybkie i bardzo smaczne danie 🙂

    Odpowiedz
  10. K.M.Mia  17 października 2019 13:27

    Ja jestem totalną makaroniarą. Mogłabym go jeść bez niczego, jedynie lekko oblany tłuszczykiem i posypany startym żółtym serem.
    Często również robię sama makaron.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany