Jak przyrządzić sos boloński? Przepis na przykładzie tagliatelle alla bolognese
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej zdradza sekret jak przyrządzić sos boloński!
Jak przydządzić sos boloński dla TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE?
Składniki (dla 4 osób):
Na ragu’ alla bolognese (sos mięsny)
- 120 g mięsa wieprzowego
- 120 g mięsa wołowego
- 50 g marchewki
- 50 g selera naciowego
- 50 g cebuli
- 60 ml oliwy extra vergine
- 75 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- woda
- 60 g startego parmezanu
+ 500 g makaronu tagliatelle all’uovo (jajeczne)
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.