Iwan Czaj. Starosłowiańska herbata pełna leczniczej mocy!

Iwan Czaj jest herbatą unikalną i niezwykłą. Według jednej z legend ziele do stworzenia leczniczego naparu podarowała ludności piękna bogini nocy, by mogli oni chronić się przed chorobami i boleściami. Czym jest Iwan Czaj? Jakie ma właściwości? Sprawdźcie!

Iwan Czaj to niezwykły napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Dawniej był niezwykle ceniony ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, później nieco o nim zapomniano. Pamiętano o nietypowej herbacie jedynie w Rosji, na Ukrainie oraz w niektórych regionach województwa podkarpackiego. Dziś niezwykły napój znów wraca do łask!

fot. 𝕯𝖆𝖗𝖎𝖆 𝓖𝓾𝓭𝓸𝓼𝓱𝓷𝓲𝓴𝓸𝓿𝓪 Unsplash.com

Iwan Czaj

pixabay.com

Iwan Czaj: zapomniana „rosyjska herbata” wraca do łask

Iwan Czaj niekiedy nazywany jest „rosyjską herbatą”, gdyż to właśnie tam pije się go najczęściej. W dawnych czasach w krajach słowiańskich cieszył się sporym zainteresowaniem i powstało o nim wiele legend. Podobno pierwsze wzmianki pisemne o niezwykłym napoju pojawiły się już w XII wieku.

Herbatę pili ze smakiem zarówno prości ludzie, jak i arystokracja. W XIX wieku napar był tak bardzo popularny, że chętnie kupowali go Anglicy. Podobno „Russian tea” była drugim towarem eksportowym carskiej Rosji, tuż po rabarbarze.

Europejczycy kochali ten smak! Sukces herbaty przeszkadzał jednak plantatorom w Indiach, rozpuszczono więc plotę, że Iwan Czaj jest szkodliwy dla zdrowia. Z czasem napar zaczął tracić na popularności, jednak dziś za sprawą mody na dzikie rośliny, znów wraca do łask! Coraz częściej pojawia się w internetowych i stacjonarnych sklepach zielarskich. Czym jest tajemniczy Iwan Czaj? Jakie ma właściwości?

Rosyjska herbata: napar mocy

Iwan Czaj zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Napar bogaty jest także w białko, garbniki, bioflawonoidy, pektyny, żelazo, miedź oraz mangan. Napój zaleca się na wzmocnienie odporności i leczenie infekcji. Herbata ma też właściwości oczyszczające, pomaga w leczeniu zatruć oraz chorób skórnych (trądzik, wypryski, pokrzywka, łojotok, łuszczyca, łupież). Prócz tego napój ma silne działanie przeciwzapalne, wzmacnia włosy, pomaga likwidować skutki przejedzenia oraz nadużywania alkoholu.

Wpływa korzystnie na układ hormonalny, moczowy i immunologicznym. Pomaga także się zrelaksować, odprężyć, działa nasennie. Uchodzi za skuteczne remedium na bóle głowy, nadciśnienie, obrzęki i problemy z jelitami. Podobno działa także jako afrodyzjak.

Iwan Czaj: parzenie i smak

1 łyżeczkę liści zioła zalać szklanką gorącej wody, parzyć 1—15 minut. Do herbaty można dodać miód, konfiturę lub cytrynę. Po zaparzeniu kolorem i aromatem przypomina nieco czarną herbatę. Smak napoju jest lekko cierpki, miodowy, kwiatowy.

Piłyście kiedyś napar z wierzbówki kiprzycy? Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,43 z 5)
loading... zapisuję głos...