Intrygująca owocowo-warzywna sałatka z kawą

Zamek-Topacz_Owocowa-warzywna-sałatka-z-kawą

fot. ZamekTopacz: Owocowa-warzywna sałatka z kawą

Szef Kuchni Zamku Topacz – Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy, warzyw i owoców. Skusicie się?

Składniki na 1 porcję na danie: owocowo-warzywna sałatka z kawą

  • Marchew młoda 100 g
  • Sok z buraków 100 ml
  • Rzodkiew 20 g
  • Młody szpinak 10 g
  • Kiełki groszku 10 g
  • Seler korzeń 150 g
  • Seler nać 30g
  • Kawa ziarno 5 szt.
  • Maliny 3 szt.
  • Jeżyny 3 szt.
  • Cebula biała obrana 60 g
  • Masło 50 g
  • Bulion wegetariański 200 ml
  • Śmietanka 36% 50 ml
  • Bagietka francuska 1 szt.

Przygotowanie:

Bagietkę lekko zmrażamy, a następnie kroimy w cienkie plastry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy przez 3 minuty. Cebulę siekamy i szklimy na maśle, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę selera (korzeń), podsmażamy i podlewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną podlewamy je śmietaną i redukujemy ogień. Następnie miksujemy na gładkie i gęste purée, do którego dodajemy ziarna kawy, aby purée przeszło jej aromatem. Część marchewki gotujemy w soku z buraków, a część w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przekładamy do zimnej wody z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny, liście szpinaku i nać selera myjemy i suszymy. Rzodkiew kroimy w cienkie plastry. Na talerzu układamy uzyskane purée (wyciągając wcześniej ziarna kawy), a następnie warzywa. I gotowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,49 z 5)
loading... zapisuję głos...