Intrygująca owocowo-warzywna sałatka z kawą
Szef Kuchni Zamku Topacz – Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy, warzyw i owoców. Skusicie się?
Składniki na 1 porcję na danie: owocowo-warzywna sałatka z kawą
- Marchew młoda 100 g
- Sok z buraków 100 ml
- Rzodkiew 20 g
- Młody szpinak 10 g
- Kiełki groszku 10 g
- Seler korzeń 150 g
- Seler nać 30g
- Kawa ziarno 5 szt.
- Maliny 3 szt.
- Jeżyny 3 szt.
- Cebula biała obrana 60 g
- Masło 50 g
- Bulion wegetariański 200 ml
- Śmietanka 36% 50 ml
- Bagietka francuska 1 szt.
Przygotowanie:
Bagietkę lekko zmrażamy, a następnie kroimy w cienkie plastry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy przez 3 minuty. Cebulę siekamy i szklimy na maśle, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę selera (korzeń), podsmażamy i podlewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną podlewamy je śmietaną i redukujemy ogień. Następnie miksujemy na gładkie i gęste purée, do którego dodajemy ziarna kawy, aby purée przeszło jej aromatem. Część marchewki gotujemy w soku z buraków, a część w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przekładamy do zimnej wody z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny, liście szpinaku i nać selera myjemy i suszymy. Rzodkiew kroimy w cienkie plastry. Na talerzu układamy uzyskane purée (wyciągając wcześniej ziarna kawy), a następnie warzywa. I gotowe.