Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI na danie – Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz:

Sos słodko-kwaśny:

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka dżemu malinowego
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz

Sałatka:

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka

Indyk:

  • 600g piersi indyczej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 100g płatków migdałowych
  • Garść rodzynek
  • ½ szklanki białego wina

Opis przygotowania:

Zaczynam od namoczenia rodzynek w białym winie. Do tej potrawy zazwyczaj daję półsłodkie. Wino można też zastąpić letnią wodą.

Solidny kawał piersi indyczej kroję w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem (podobnie jak na schabowe) i przekrawam na mniejsze porcje. Tłuczenie indyka to czynność bardzo ważna, gdyż mięso będę smażyć bardzo krótko, więc konieczne jest dokładne poszarpanie białkowych włókien. Indycze plastry solę i pieprzę, na każdym układam kawałek rozmarynu i jeszcze raz traktuję lekko tłuczkiem – tym razem po to, by wydobyć aromat z przyprawy.

Na patelni rozgrzewam olej (najlepszy będzie arachidowy). Wrzucam kawałki mięsa z rozmarynem
i szybko smażę z obu stron na złoty kolor. Jak mięso będzie gotowe, wlewam na patelnię wino
z rodzynkami. Zmniejszam trochę płomień i czekam, aż odparuje. W tym czasie na drugiej patelni smażę na maślę płatki migdałowe. Złociste i chrupiące dodaję do mięsa.

Indycze piersi podaję z sałatą lodową, cząstkami pomidorów i kawałkami żółtej papryki. Sos do takiej sałatki robię lekko słodkawy, bo taki najbardziej pasuje mi do indyka. Do dżemu malinowego dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz. Na końcu dolewam odrobinę oliwy. Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem.

Indyk z rozmarynem i bakaliami to danie szybkie, zdrowe i dietetyczne (dobre węglowodany i białko). A do tego na niedzielnym stole wygląda niebywale efektownie, więc jest wprost doskonałe
na wszelkie zjazdy rodzinne.
logo

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  6 grudnia 2013 21:29

    Dlaczego bez zdjęcia? Moja wyobraźnia kulinarna jest czasem bardzo ograniczona i zdjęcie potrawy jest pomocne, aby uzyskać właściwy efekt końcowy.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  13 kwietnia 2015 11:50

    Widziałam odcinek z tym przepisem w TV. Generalnie fajny przepis, ale nie przekonuje mnie połączenie rodzynek z migdałami.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany