Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI na danie – Indyk z bakaliami i rozmarynem – wg Ewy Wachowicz:
Sos słodko-kwaśny:
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka dżemu malinowego
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Sałatka:
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
Indyk:
- 600g piersi indyczej
- 3 gałązki rozmarynu
- 100g płatków migdałowych
- Garść rodzynek
- ½ szklanki białego wina
Opis przygotowania:
Zaczynam od namoczenia rodzynek w białym winie. Do tej potrawy zazwyczaj daję półsłodkie. Wino można też zastąpić letnią wodą.
Solidny kawał piersi indyczej kroję w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem (podobnie jak na schabowe) i przekrawam na mniejsze porcje. Tłuczenie indyka to czynność bardzo ważna, gdyż mięso będę smażyć bardzo krótko, więc konieczne jest dokładne poszarpanie białkowych włókien. Indycze plastry solę i pieprzę, na każdym układam kawałek rozmarynu i jeszcze raz traktuję lekko tłuczkiem – tym razem po to, by wydobyć aromat z przyprawy.
Na patelni rozgrzewam olej (najlepszy będzie arachidowy). Wrzucam kawałki mięsa z rozmarynem
i szybko smażę z obu stron na złoty kolor. Jak mięso będzie gotowe, wlewam na patelnię wino
z rodzynkami. Zmniejszam trochę płomień i czekam, aż odparuje. W tym czasie na drugiej patelni smażę na maślę płatki migdałowe. Złociste i chrupiące dodaję do mięsa.
Indycze piersi podaję z sałatą lodową, cząstkami pomidorów i kawałkami żółtej papryki. Sos do takiej sałatki robię lekko słodkawy, bo taki najbardziej pasuje mi do indyka. Do dżemu malinowego dodaję ocet balsamiczny, sól i pieprz. Na końcu dolewam odrobinę oliwy. Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem.
Indyk z rozmarynem i bakaliami to danie szybkie, zdrowe i dietetyczne (dobre węglowodany i białko). A do tego na niedzielnym stole wygląda niebywale efektownie, więc jest wprost doskonałe
na wszelkie zjazdy rodzinne.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.