Indyk w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na danie: Indyk w sosie słodko-kwaśnym 

  • 1 puszka pędów bambusa marki Sandra
  • ½ puszki kukurydzy marki Sandra
  • 1 puszka ananasa marki Sandra
  • 2 filety z indyka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 5 sparzonych pomidorów
  • 2 paczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki lubczyku otartego
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę pokrojoną w piórka, całość dusimy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka marchew pokrojoną w słupki, pędy bambusa, kukurydzę, pokrojoną paprykę, ananasa wraz z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat i doprawiamy szczyptą bazylii, pieprzu ziołowego, mielonej papryki i lubczyku. Całość dusimy około 20 minut, mieszając co jakiś czas. W tym samym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Kolejno kroimy indyka w kostkę, doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy z każdej strony około 7 minut. Po upływie czasu przekładamy indyka do sosu i dusimy 3 minuty. Gotowy ryż oraz kurczaka wraz z sosem nakładamy do miseczek.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (221 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  3 lutego 2017 14:48

    Moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  3 lutego 2017 15:59

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz
  3. martucha180  3 lutego 2017 19:40

    Zjadłabym!

    Odpowiedz
  4. Jaworka  3 lutego 2017 21:45

    Uwielbiam takie dania

    Odpowiedz
  5. Karolina  4 lutego 2017 12:36

    Uwielbiam połączenie ryżu z kurczakiem 😀

    Odpowiedz
  6. Aneta  6 lutego 2017 10:53

    Zapisane do wypróbowania! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany