Azjatyckie przepisy Pascala Brodnickiego: Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką

indyk-slodko-kwasny-z-gruszkami-i-z-marchewka

Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • indyk pokrojony w kostkę – 600 gramów
  • twarde gruszki ze skórką pokrojone na ósemki (bez pestek) – 4 sztuki
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka – 2 sztuki
  • ząbki czosnku pokrojone w talarki – 2 sztuki
  • obrane i pokrojone w talarki marchwie – 2 sztuki
  • mleko kokosowe – 0.5 litrów
  • rosół z kury – 0.5 litrów
  • ocet ryżowy – 3 łyżki
  • miód – 3 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • łyżka imbiru w proszku – 1 łyżka
  • łagodna papryka – 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 80 mililitrów
  • posiekana kolendra – 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty.
  3. Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
  4. Na koniec dodaj śmietanę kokosową oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem. Bon appétit!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  19 września 2016 15:12

    Aż ślinka cieknie! 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  19 września 2016 19:48

    Jestem otwarta na nowe przepisy.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  20 września 2016 11:43

    Lubie mięso z owocami więc ten przepis na pewno przypadnie nam do gustu jest dość łatwy i szybki ale myślę że z braku indyka będzie można zrobić z piersi kurczaka

    Odpowiedz
  4. Wusia  21 września 2016 08:50

    Wszystką tzw chińszczyznę przyjmuje z otwartymi ramionami , a raczej z otwartą buzią.Lubię słodko-kwaśne zestawienia i smakowo i plastycznie .

    Odpowiedz
  5. kasia87g  22 września 2016 08:55

    mniam

    Odpowiedz
  6. martucha180  22 września 2016 19:17

    smaczne musi być

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 16:14

    Z tymi gruszkami to takie … mało azjatyckie 🙂 tam gruszka jest owocem egzotycznym 🙂 ale każdy ma swoje pomysły na swoją kuchnię , chociaż kuchnia Pascala mi specjalnie nie podchodzi

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany