Azjatyckie przepisy Pascala Brodnickiego: Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką

indyk-slodko-kwasny-z-gruszkami-i-z-marchewka

Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • indyk pokrojony w kostkę – 600 gramów
  • twarde gruszki ze skórką pokrojone na ósemki (bez pestek) – 4 sztuki
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka – 2 sztuki
  • ząbki czosnku pokrojone w talarki – 2 sztuki
  • obrane i pokrojone w talarki marchwie – 2 sztuki
  • mleko kokosowe – 0.5 litrów
  • rosół z kury – 0.5 litrów
  • ocet ryżowy – 3 łyżki
  • miód – 3 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • łyżka imbiru w proszku – 1 łyżka
  • łagodna papryka – 1 łyżka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 80 mililitrów
  • posiekana kolendra – 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty.
  3. Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
  4. Na koniec dodaj śmietanę kokosową oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem. Bon appétit!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (315 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...