Azjatyckie przepisy Pascala Brodnickiego: Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką
Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką
Ilość porcji: 4
Składniki:
- indyk pokrojony w kostkę – 600 gramów
- twarde gruszki ze skórką pokrojone na ósemki (bez pestek) – 4 sztuki
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka – 2 sztuki
- ząbki czosnku pokrojone w talarki – 2 sztuki
- obrane i pokrojone w talarki marchwie – 2 sztuki
- mleko kokosowe – 0.5 litrów
- rosół z kury – 0.5 litrów
- ocet ryżowy – 3 łyżki
- miód – 3 łyżki
- sos sojowy – 1 łyżka
- łyżka imbiru w proszku – 1 łyżka
- łagodna papryka – 1 łyżka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 80 mililitrów
- posiekana kolendra – 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- W garnku, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty.
- Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Na koniec dodaj śmietanę kokosową oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem. Bon appétit!