Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem

Indyk faszerowany pomaranczami i wedzonym boczkiem

Ruth Pollock, Sue Batty  – szefowe kuchni Knorr w Wielkiej Brytanii przedstawiają typowe danie na Boże Narodzenie z Wielkiej Brytanii

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 4½ – 5 godzin

Składniki na danie – Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem:

  • indyk przygotowany wcześniej, gotowy do włożenia do piekarnika – o wadze ok. 5,4-6,5 kg

Farsz z pomarańczy i wędzonego boczku:

  • 200 g masła lub margaryny
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, takich jak tymianek i pietruszka
  • czarny pieprz

Gravy (sos własny):

  • 1 kostka Rosołu z kury Knorr rozpuszczona w 500 ml gotującej się wody

Sposób przygotowania:

Ostrożnie poluzuj skórę na piersi indyka. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i rozmieść pod skórą na piersiach. Umieść indyka w dużym naczyniu do pieczenia i przykryj folią. Piecz w nagrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez 40 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz 3-3,5 godziny. Usuń folię i zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 35-40 minut, aż indyk będzie rumiany i dobrze upieczony. Przełóż go na duży talerz, przykryj delikatnie folią i pozostaw na 45 minut (aby mięso łatwiej się dało kroić). Gravy (sos własny) – odlej nadmiar tłuszczu z soków powstałych podczas pieczenia, dodaj Bulion z kury Knorr i gotuj szybko, aby zredukować sos, przez ok. 15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Odcedź i podawaj z indykiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (180 głosów, średnia: 4,58 z 5)
loading... zapisuję głos...