Indyjska zupa pomidorowa
Składniki na danie: Indyjska zupa pomidorowa
- – pomidory w puszce – 2 opak.
- – mleko kokosowe z puszki – 1 opak.
- – Bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 szt.
- – woda – 400 ml
- – cebula – 1 szt.
- – świeży imbir (3 cm kawałek) – 1 szt.
- – ząbek czosnku – 2 szt.
- – papryczka chili – 2 szt.
- – liść laurowy – 1 szt.
- – kmin rzymski – 1 łyżeczka
- – kolendra – pół łyżeczki
- – garam masala – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce. Dodaj do oleju i smaż, aż cebula będzie miękka.
- Posiekaj chili. Następnie dodaj do cebuli chili, liść laurowy, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę. Smaż przez około 4-5 minut i dodaj pomidory.
- Dolej mleko kokosowe i 400 ml wody. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr, by danie było doskonale doprawione.
- Gotuj około 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z chlebem.