Indeks glikemiczny – jak kontrolować

Coraz częściej już podczas zakupów lub przy komponowaniu codziennego menu, zwracamy uwagę na kaloryczność ulubionych produktów. Jednak chcąc mieć realny wpływ na swoją dietę, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na poziom tłuszczu, ale także cukru i indeks glikemiczny poszczególnych artykułów.

Jedzenie, a indeks glikemiczny

To trudne sformułowanie staje się coraz popularniejsze w słowniku każdego – kto wie, co stawia na talerzu, czy wkłada do sklepowego koszyka. Kiedyś indeksem glikemicznym interesowały się tylko osoby borykające się z cukrzycą. Teraz dzięki co raz większej świadomości, każdy z nas może kontrolować to co je.

Indeks glikemiczny  – jak kontrolować?

Naukowcy w ostatnich kilkudziesięciu latach zaczęli badać, jaką rolę podczas procesów trawiennych odgrywają węglowodany. Prowadzone badanie udowodniły, że ilość i rodzajspożywanych węglowodanów ma wpływ na stan naszego zdrowia.

Stosując diety odchudzające zwracamy uwagę jedynie na ograniczenie poziomu tłuszczu, tym samym często zwiększamy poziom węglowodanów. Jednak, w nadmiarze cukry mają podobny wpływ na pojawianie się zbędnych kilogramów. – mówi Małgorzata Zdrojewska, dietetyk współpracujący z firmą Good Food. – Na szczęście nie wszystkie węglowodany są niekorzystne dla naszego zdrowia i zgrabnej sylwetki. Stworzono listę konkretnych produktów, sklasyfikowanych pod względem wysokości indeksu glikemicznego (IG), która pomoże nam wybrać produkty korzystniejsze dla naszego zdrowia, pod względem ilości i jakości węglowodanów – dodaje ekspert.

Złożony znaczy lepszy

Węglowodany, podobnie jak tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby odżywiać się racjonalnie – warto wiedzieć, które cukry i w jakich ilościach dodać do jadłospisu. Tak jak tłuszcze, które dzielą się na zwierzęce i roślinne (korzystniejsze dla zdrowia), tak wśród węglowodanów rozróżniamy cukry proste (np. glukoza) i złożone (np. inulina). Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie, po których poziom glukozy we krwi szybko i znacząco wzrasta (>IG70) charakteryzują się dużą zawartością cukrów prostych. Cukry proste są bardzo szybko trawione i wchłaniane do krwi. W ten sposób po krótkim czasie znów stajemy się głodni i sięgamy po kolejny posiłek. Poza tym nadmiar glukozy przekształca się w tłuszcz, co przyczynia się do nadwagi, cukrzycy oraz chorób serca. Cukry, które dodają nam „zdrowej energii” to węglowodany złożone. Aby je strawić organizm potrzebuje więcej czasu, co nie powoduje negatywnych efektów. Poziom glukozy wzrasta powoli i nie ma jej gwałtownych skoków. To właśnie produkty, które składają się głównie z węglowodanów złożonych mają niski i średni indeks glikemiczny (<55). Właśnie takie będą pożądane w odpowiedniej diecie.

Są to przede wszystkim kasze, warzywa zielone, i produkty zbożowe (na przykład wafle kukurydziane).

Nawet jeśli problem cukrzycy nie dotyczy Ciebie, warto mieć świadomość indeksu glikemicznego i pamiętać o nim komponując swoje posiłki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany