Ina Garten: Grillowane ziołowe krewetki
Przepis: Grillowane ziołowe krewetki wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki:
1kg dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
3 ząbki czosnku, zmielone
1 średnia żółta cebula, drobna kostka
20g świeżej pietruszki, posiekanej
20g świeżej bazylii, posiekanej
1 łyżeczka suchej musztardy
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek
1 wyciśnięta cytryna
Sposób przyrządzenia
Grillowane ziołowe krewetki
1) W dużej misce połącz wszystkie składniki i marynuj je przez godzinę w temperaturze pokojowej lub przykryj i trzymaj w lodówce przez max dwa dni.
2) Nabij krewetki na patyczki szaszłykowe. Na każdy patyczek po 3 lub 4 krewetki. Pogrzej grill i posmaruj olejem.
3) Grilluj krewetki przez około półtorej minuty z każdej strony.
Uwaga: Podczas obierania zostawiam ogonki.
Do sezonu grillowego jeszcze trochę, a w domu nie posiadam odpowiedniego sprzętu.
Świetny pomysł
Uwielbiam krewetki , jednak przed ich grillowaniem na minutę wrzucam je na wrzącą wodę , bardziej mi wtedy smakują i zdecydowanie szybciej robią się na grillu . Pycha 🙂
Ochocho! Ślinka mi już cieknie. Szkoda, że nie mam ich tutaj przed sobą, bo zapewne za długo by nie poleżały na talerzu:)!. Uwielbiam krewetki, zwłaszcza te wielkie. Potem tylko ogonki zostają na talerzu:D.
te grilowane w tej przedstawionej tutaj wersji przedstawiają się smakowicie i zachęcają do skosztowania. A marynata do krewetek ciekawy ma skład i musi smakować wybornie. I do tego widzę tam avocado. Samo zdrowie.