Ina Garten: Grillowane ziołowe krewetki
Przepis: Grillowane ziołowe krewetki wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki:
1kg dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
3 ząbki czosnku, zmielone
1 średnia żółta cebula, drobna kostka
20g świeżej pietruszki, posiekanej
20g świeżej bazylii, posiekanej
1 łyżeczka suchej musztardy
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek
1 wyciśnięta cytryna
Sposób przyrządzenia
Grillowane ziołowe krewetki
1) W dużej misce połącz wszystkie składniki i marynuj je przez godzinę w temperaturze pokojowej lub przykryj i trzymaj w lodówce przez max dwa dni.
2) Nabij krewetki na patyczki szaszłykowe. Na każdy patyczek po 3 lub 4 krewetki. Pogrzej grill i posmaruj olejem.
3) Grilluj krewetki przez około półtorej minuty z każdej strony.
Uwaga: Podczas obierania zostawiam ogonki.