Ina Garten: Grillowane ziołowe krewetki

Grillowane ziołowe krewetki

Przepis: Grillowane ziołowe krewetki wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”

Składniki:

1kg dużych krewetek, obranych i oczyszczonych

3 ząbki czosnku, zmielone

1 średnia żółta cebula, drobna kostka

20g świeżej pietruszki, posiekanej

20g świeżej bazylii, posiekanej

1 łyżeczka suchej musztardy

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

4 łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek

1 wyciśnięta cytryna

 

Sposób przyrządzenia

Grillowane ziołowe krewetki

1) W dużej misce połącz wszystkie składniki i marynuj je przez godzinę w temperaturze pokojowej lub przykryj i trzymaj w lodówce przez max dwa dni.

2) Nabij krewetki na patyczki szaszłykowe. Na każdy patyczek po 3 lub 4 krewetki. Pogrzej grill i posmaruj olejem.

3) Grilluj krewetki przez około półtorej minuty z każdej strony.

Uwaga: Podczas obierania zostawiam ogonki.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,64 z 5)
loading... zapisuję głos...