Ina Garten: Cytrynowe fusilli z rukolą

cytrynowe-fusiliPrzepis: Cytrynowe fusilli z rukolą 

wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”

Składniki

  • 1 łyżka stołowa dobrej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa przeciśniętego przez wyciskarkę czosnku (2 ząbki)
  • 500ml śmietanki
  • 3 cytryny
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 brokuł
  • 500g suszonego makaronu fusilli
  • 250g rukoli (liście pokrojone na trzy)
  • 50g sera Parmesan, świeżo startego
  • 375g pomidorków cherry, przepołowionych

Jak przyrządzić

1) Na średniej patelni podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę. Dodaj śmietankę, startą skórkę z dwóch cytryn, sok z dwóch cytryn, 2 łyżeczki soli oraz łyżeczkę pieprzu. Zagotuj, a następnie zredukuj ogień i gotuj przez 15 do 20 minut aż zacznie gęstnieć.

2) W tym czasie podziel brokuł na różyczki i wyrzuć łodygę. Gotuj różyczki w garnku osolonej wody przez 3 do 5 minut aż zmięknie lecz nie straci sprężystości. Osusz brokuł i przepłucz zimną wodą. Odstaw na bok.

3) Zagotuj wodę w dużej patelni. Dodaj 1 łyżkę stołową soli i makaron, następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu makaronu (około 12 minut) mieszając od czasu do czasu. Odsącz makaron na sitku i włóż z powrotem do garnka.

4) Natychmiast dodaj mieszankę śmietany i gotuj na średnim lub niskim ogniu przez 3 minuty, aż makaron wchłonie większość sosu. Przełóż makaron do dużej miski, dodaj rukolę, Parmesan, pomidorki i gotowany brokuł.

5) Przekrój ostatnią cytrynę wzdłuż, pokrój połówki w poprzek na plastry grubości 1 cm i dodaj do miski. Porządnie wymieszaj całość. Przypraw do smaku.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w  programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...