Ina Garten: Cytrynowe fusilli z rukolą
Przepis: Cytrynowe fusilli z rukolą
wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki
- 1 łyżka stołowa dobrej oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa przeciśniętego przez wyciskarkę czosnku (2 ząbki)
- 500ml śmietanki
- 3 cytryny
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 brokuł
- 500g suszonego makaronu fusilli
- 250g rukoli (liście pokrojone na trzy)
- 50g sera Parmesan, świeżo startego
- 375g pomidorków cherry, przepołowionych
Jak przyrządzić
1) Na średniej patelni podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę. Dodaj śmietankę, startą skórkę z dwóch cytryn, sok z dwóch cytryn, 2 łyżeczki soli oraz łyżeczkę pieprzu. Zagotuj, a następnie zredukuj ogień i gotuj przez 15 do 20 minut aż zacznie gęstnieć.
2) W tym czasie podziel brokuł na różyczki i wyrzuć łodygę. Gotuj różyczki w garnku osolonej wody przez 3 do 5 minut aż zmięknie lecz nie straci sprężystości. Osusz brokuł i przepłucz zimną wodą. Odstaw na bok.
3) Zagotuj wodę w dużej patelni. Dodaj 1 łyżkę stołową soli i makaron, następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu makaronu (około 12 minut) mieszając od czasu do czasu. Odsącz makaron na sitku i włóż z powrotem do garnka.
4) Natychmiast dodaj mieszankę śmietany i gotuj na średnim lub niskim ogniu przez 3 minuty, aż makaron wchłonie większość sosu. Przełóż makaron do dużej miski, dodaj rukolę, Parmesan, pomidorki i gotowany brokuł.
5) Przekrój ostatnią cytrynę wzdłuż, pokrój połówki w poprzek na plastry grubości 1 cm i dodaj do miski. Porządnie wymieszaj całość. Przypraw do smaku.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.