Cukinia gratin przepis wg. Iny Garten:

Cukinia-Gratin

Przepis na: Cukinia gratin

wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”

Składniki:

90 g niesolonego masła, plu

s odrobina do smarowania

450 g żółtej cebuli, przepołowionej i pociętej na plasterki (3 duże)

900 g cukinii, pokrojonej na plastry grubości ½ cm (4 cukinie)

2 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

2 łyżki stołowe zwykłej mąki

225 ml gorącego mleka

170 g świeżej bułki tartej

170 g startego Gruyere

Sposób przyrządzenia

1) Podgrzej piekarnik do 200 stopni.

2) Stop masła na dużej (30cm) patelni i podsmaż cebulę na niskim ogniu przez 20 minut, aż zmięknie lecz nie zbrązowieje. Dodaj cukinię i smaż pod przykryciem przez 10 minut aż zmięknie. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wmieszaj mąkę. Dodaj gorące mleko i gotuj na niskim ogniu przez kilka minut aż powstanie sos. Wlej mieszankę do formy do pieczenia 23 x 25 cm.

3) Połącz bułkę tartą i Gruyere a następnie posyp mieszankę w formie. Nałóż 1 łyżkę stołową masła podzieloną na małe kawałki i piecz przez 20 minut, aż zbrązowieje z wierzchu.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w  programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  20 stycznia 2014 21:41

    Uwielbiam cukinię!

    Odpowiedz
  2. Margaretkaw  26 lipca 2017 07:26

    Bardzo pomysłowe danie, lubię cukinię pod każdą postacią, więc może kiedyś wypróbuję ten przepis. Akurat trwa sezon na to warzywo 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany