Cukinia gratin przepis wg. Iny Garten:
Przepis na: Cukinia gratin
wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki:
90 g niesolonego masła, plu
s odrobina do smarowania
450 g żółtej cebuli, przepołowionej i pociętej na plasterki (3 duże)
900 g cukinii, pokrojonej na plastry grubości ½ cm (4 cukinie)
2 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki stołowe zwykłej mąki
225 ml gorącego mleka
170 g świeżej bułki tartej
170 g startego Gruyere
Sposób przyrządzenia
1) Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
2) Stop masła na dużej (30cm) patelni i podsmaż cebulę na niskim ogniu przez 20 minut, aż zmięknie lecz nie zbrązowieje. Dodaj cukinię i smaż pod przykryciem przez 10 minut aż zmięknie. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wmieszaj mąkę. Dodaj gorące mleko i gotuj na niskim ogniu przez kilka minut aż powstanie sos. Wlej mieszankę do formy do pieczenia 23 x 25 cm.
3) Połącz bułkę tartą i Gruyere a następnie posyp mieszankę w formie. Nałóż 1 łyżkę stołową masła podzieloną na małe kawałki i piecz przez 20 minut, aż zbrązowieje z wierzchu.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.
Uwielbiam cukinię!
Bardzo pomysłowe danie, lubię cukinię pod każdą postacią, więc może kiedyś wypróbuję ten przepis. Akurat trwa sezon na to warzywo 🙂