Cukinia gratin przepis wg. Iny Garten:
Przepis na: Cukinia gratin
wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki:
90 g niesolonego masła, plu
s odrobina do smarowania
450 g żółtej cebuli, przepołowionej i pociętej na plasterki (3 duże)
900 g cukinii, pokrojonej na plastry grubości ½ cm (4 cukinie)
2 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki stołowe zwykłej mąki
225 ml gorącego mleka
170 g świeżej bułki tartej
170 g startego Gruyere
Sposób przyrządzenia
1) Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
2) Stop masła na dużej (30cm) patelni i podsmaż cebulę na niskim ogniu przez 20 minut, aż zmięknie lecz nie zbrązowieje. Dodaj cukinię i smaż pod przykryciem przez 10 minut aż zmięknie. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wmieszaj mąkę. Dodaj gorące mleko i gotuj na niskim ogniu przez kilka minut aż powstanie sos. Wlej mieszankę do formy do pieczenia 23 x 25 cm.
3) Połącz bułkę tartą i Gruyere a następnie posyp mieszankę w formie. Nałóż 1 łyżkę stołową masła podzieloną na małe kawałki i piecz przez 20 minut, aż zbrązowieje z wierzchu.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.