Ina Garten: Bruschetta z paprykami i gorgonzolą

bruschettaDobra oliwa z oliwek

1 czerwona papryka, pokrojona na plastry i oczyszczona

1 papryka, oczyszczona i pokrojona na cienkie plasterki

½ łyżeczka cukru pudru

1 łyżka stołowa kaparów, odsączonych

2 łyżka stołowa świeżych liści bazylii

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Bagietka

90g Gorgonzoli lub innego niebieskiego sera, w temperaturze pokojowej

Sposób przyrządzenia

Bruschetta z paprykami i gorgonzolą

1) Podgrzej piekarnik do 190 stopni.

2) Na średniej patelni podgrzej 30 ml oliwy. Wrzuć papryki i smaż aż zmiękną, około 12 do 15 minut. Posyp cukrem i smaż przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj kapary oraz bazylię, przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na bok.

3) Przekrój bagietkę w poprzek na 18 cienkich okrągłych plasterków. Posmaruj kromki delikatnie oliwą z jednej strony. Ułóż je w rzędach, oliwą do góry na tacce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie przypiecz w piekarniku przez około 7 do 10 minut.

4) Na wierzch każdej kromki daj łyżeczkę mieszanki paprykowej i dwa kawałki sera Gorgonzola. Ponownie włóż do piekarnika na 1 do 2 minut aby całość się podgrzała. Podawaj natychmiast.

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w  programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...