Ina Garten: Bruschetta z paprykami i gorgonzolą
Dobra oliwa z oliwek
1 czerwona papryka, pokrojona na plastry i oczyszczona
1 papryka, oczyszczona i pokrojona na cienkie plasterki
½ łyżeczka cukru pudru
1 łyżka stołowa kaparów, odsączonych
2 łyżka stołowa świeżych liści bazylii
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Bagietka
90g Gorgonzoli lub innego niebieskiego sera, w temperaturze pokojowej
Sposób przyrządzenia
Bruschetta z paprykami i gorgonzolą
1) Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
2) Na średniej patelni podgrzej 30 ml oliwy. Wrzuć papryki i smaż aż zmiękną, około 12 do 15 minut. Posyp cukrem i smaż przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj kapary oraz bazylię, przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na bok.
3) Przekrój bagietkę w poprzek na 18 cienkich okrągłych plasterków. Posmaruj kromki delikatnie oliwą z jednej strony. Ułóż je w rzędach, oliwą do góry na tacce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie przypiecz w piekarniku przez około 7 do 10 minut.
4) Na wierzch każdej kromki daj łyżeczkę mieszanki paprykowej i dwa kawałki sera Gorgonzola. Ponownie włóż do piekarnika na 1 do 2 minut aby całość się podgrzała. Podawaj natychmiast.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.