Imbirowy kurczak z fasolą

Imbirowy kurczak z fasolą

Składniki na danie: Imbirowy kurczak z fasolą

  • – pierś z kurczaka – 450 g
  • – Esencja do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka
  • – mrożona chińska mieszanka warzyw – 400 g
  • – puszka fasoli – 1 sztuka
  • – fistaszki solone – 1 opakowanie
  • – puszka kasztanów w zalewie – 1 sztuka
  • – puszka kiełek bambusa – 1 sztuka
  • – główka czosnku – 1 sztuka
  • – posiekana papryka chilli – 1 sztuka
  • – imbir – 2 sztuki
  • – sos sojowy
  • – olej słonecznikowy
  • – olej sezamowy – 2 łyżki
  • – oliwa – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przez pół godziny marynuj pokrojonego w kostkę kurczaka z czosnkiem, olejem sezamowym i obranym, pokrojonym w plasterki imbirem.
  2. Gdy mięso będzie już gotowe, przesmaż je w woku z imbirem i czosnkiem.
  3. Do tak powstałej mieszanki dodaj kasztany z zalewy, sos z czarnej fasoli, kiełki bambusa, mrożone warzywa, siekane chilli i fistaszki. Całość wymieszaj.
  4. Następnie do potrawy dodaj esencję. Duś wszystko przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Soczystego, imbirowego kurczaka możesz podawać z chińskim makaronem bądź z ryżem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (301 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...