Imbirowy kurczak z fasolą
Składniki na danie: Imbirowy kurczak z fasolą
- – pierś z kurczaka – 450 g
- – Esencja do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka
- – mrożona chińska mieszanka warzyw – 400 g
- – puszka fasoli – 1 sztuka
- – fistaszki solone – 1 opakowanie
- – puszka kasztanów w zalewie – 1 sztuka
- – puszka kiełek bambusa – 1 sztuka
- – główka czosnku – 1 sztuka
- – posiekana papryka chilli – 1 sztuka
- – imbir – 2 sztuki
- – sos sojowy
- – olej słonecznikowy
- – olej sezamowy – 2 łyżki
- – oliwa – 100 ml
Sposób przygotowania:
- Najpierw przez pół godziny marynuj pokrojonego w kostkę kurczaka z czosnkiem, olejem sezamowym i obranym, pokrojonym w plasterki imbirem.
- Gdy mięso będzie już gotowe, przesmaż je w woku z imbirem i czosnkiem.
- Do tak powstałej mieszanki dodaj kasztany z zalewy, sos z czarnej fasoli, kiełki bambusa, mrożone warzywa, siekane chilli i fistaszki. Całość wymieszaj.
- Następnie do potrawy dodaj esencję. Duś wszystko przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Soczystego, imbirowego kurczaka możesz podawać z chińskim makaronem bądź z ryżem.