Imbir – bogactwo ukryte w korzeniu: wyszczupla, działa przeciwzapalnie, rozgrzewa

Dlaczego warto naszych kuchniach czy domowych apteczkach pamiętać o imbirze? Wypróbujcie przepis na smakowitą zimową herbatę z imbirem!

W tradycji dalekiego wschodu stosowany był jako afrodyzjak. W kosmetyce ceniony jest jako składnik produktów wyszczuplających oraz zwalczających cellulit. Napój spalający tłuszcz z imbirem to jedna z podstaw zdrowego odchudzania.

Poprawia ukrwienie mózgu – wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację. Przede wszystkim jednak, silnie rozgrzewa i może być stosowany w leczeniu przeziębień.

Imbir

Obecność imbiru w naszych kuchniach czy domowych apteczkach zawdzięczamy Krzyżowcom, którzy sprowadzili tę roślinę do Europy. Niewątpliwie jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych; początkowo używany był głównie przy terapii chorób związanych z układem pokarmowym (poprawia trawienie, łagodzi bóle żołądkowe, wzmaga apetyt oraz wspomaga detoksykację wątroby). Dzisiaj wiadomo już, że wachlarz jego możliwości jest znacznie szerszy i można go stosować podczas leczenia wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy jednak, że imbir może wchodzić w interakcje z innymi lekami, dlatego też należy skonsultować się z lekarzem zanim wprowadzimy go do diety – radzi dietetyk Naturhouse, Dominika Pacholska. – Szczególna środki ostrożności muszą podjąć osoby które mają zaburzenia krzepnięcia krwi i przyjmują leki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z cukrzycą, nadciśnieniem krwi, wrzodami żołądka i jelit, nadkwasotą.

Najczęściej spotykamy go w postaci korzenia (surowy) oraz w wersji suszonej – sproszkowanej, kiedy stanowi składnik wielu mieszanek przypraw. Surowy natomiast może być dodawany do gorącej herbaty lub wina. Poniżej przedstawiamy przepis na smakowitą zimową herbatę z imbirem.

Herbata zimowa

Zaparzamy niezbyt mocną czarną herbatę i dodajemy do niej plasterki świeżego imbiru, plaster pomarańczy oraz kilka goździków lub szczyptę cynamonu. Tak przygotowany napój będzie doskonale rozgrzewał w chodne dni!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  20 grudnia 2013 12:01

    Nigdy jeszcze nie dodawałam do herbaty, ale chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. arunia  30 grudnia 2013 20:15

    Dodany do herbaty rzeczywiście rozgrzewa – potwierdzam!

    Odpowiedz
  3. Agnieszka  30 listopada 2015 16:17

    Jeżeli znajdę w sklepach imbir na 100% spróbuję

    Odpowiedz
  4. nungal  8 września 2016 13:49

    Kocham imbir, zwłaszcza gorący napój z nim w roli głównej oraz miodem i świeżo wyciśniętą cytryną. Nie dość, że smakuje doskonale, cudnie rozgrzewa to jeszcze świetnie podnosi odporność.

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 08:47

    Ja też używam imbir do herbaty zimą,a do kawy czasem sobie dodaję kardom, jest zdrowy,i przyśpiesza metabolizm. I lubię też wszelkie ciasteczka imbirowe.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany