Imbir – bogactwo ukryte w korzeniu: wyszczupla, działa przeciwzapalnie, rozgrzewa
Dlaczego warto naszych kuchniach czy domowych apteczkach pamiętać o imbirze? Wypróbujcie przepis na smakowitą zimową herbatę z imbirem!
W tradycji dalekiego wschodu stosowany był jako afrodyzjak. W kosmetyce ceniony jest jako składnik produktów wyszczuplających oraz zwalczających cellulit. Napój spalający tłuszcz z imbirem to jedna z podstaw zdrowego odchudzania.
Poprawia ukrwienie mózgu – wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację. Przede wszystkim jednak, silnie rozgrzewa i może być stosowany w leczeniu przeziębień.
Obecność imbiru w naszych kuchniach czy domowych apteczkach zawdzięczamy Krzyżowcom, którzy sprowadzili tę roślinę do Europy. Niewątpliwie jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych; początkowo używany był głównie przy terapii chorób związanych z układem pokarmowym (poprawia trawienie, łagodzi bóle żołądkowe, wzmaga apetyt oraz wspomaga detoksykację wątroby). Dzisiaj wiadomo już, że wachlarz jego możliwości jest znacznie szerszy i można go stosować podczas leczenia wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy jednak, że imbir może wchodzić w interakcje z innymi lekami, dlatego też należy skonsultować się z lekarzem zanim wprowadzimy go do diety – radzi dietetyk Naturhouse, Dominika Pacholska. – Szczególna środki ostrożności muszą podjąć osoby które mają zaburzenia krzepnięcia krwi i przyjmują leki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z cukrzycą, nadciśnieniem krwi, wrzodami żołądka i jelit, nadkwasotą.
Najczęściej spotykamy go w postaci korzenia (surowy) oraz w wersji suszonej – sproszkowanej, kiedy stanowi składnik wielu mieszanek przypraw. Surowy natomiast może być dodawany do gorącej herbaty lub wina. Poniżej przedstawiamy przepis na smakowitą zimową herbatę z imbirem.
Herbata zimowa
Zaparzamy niezbyt mocną czarną herbatę i dodajemy do niej plasterki świeżego imbiru, plaster pomarańczy oraz kilka goździków lub szczyptę cynamonu. Tak przygotowany napój będzie doskonale rozgrzewał w chodne dni!
Nigdy jeszcze nie dodawałam do herbaty, ale chętnie spróbuję 🙂
Dodany do herbaty rzeczywiście rozgrzewa – potwierdzam!
Jeżeli znajdę w sklepach imbir na 100% spróbuję
Kocham imbir, zwłaszcza gorący napój z nim w roli głównej oraz miodem i świeżo wyciśniętą cytryną. Nie dość, że smakuje doskonale, cudnie rozgrzewa to jeszcze świetnie podnosi odporność.
Ja też używam imbir do herbaty zimą,a do kawy czasem sobie dodaję kardom, jest zdrowy,i przyśpiesza metabolizm. I lubię też wszelkie ciasteczka imbirowe.