Ile jedzenia możesz wycisnąć z własnych pieniędzy?

Pieniądze — bez względu na to czy je kochasz, czy nienawidzisz, odgrywają pewną rolę w naszym życiu i staramy się je mądrze wydawać, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie. Jak to dobrze robić, gdy ceny wciąż rosną? Pomyśleliśmy, popytaliśmy w biurze i oto artykuł o tym, jak wycisnąć ile się da z własnych pieniędzy.

Żywność przetworzona

Aby „wyciągnąć” z jedzenia jak najwięcej, bierz pod uwagę nie tylko jego cenę, ale też wartości odżywcze. Śmieciowe jedzenie bywa naprawdę tanie, ale oprócz samych kalorii nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Żywność przetworzona nie zawsze musi być zła. Tak naprawdę dzięki przetwarzaniu żywności udało się obniżyć cenę wielu produktów, jednocześnie zachowując ich wartości odżywcze, wydłużając okres przydatności i zwiększając wygodę korzystania z nich.

Przykładowo: mrożone i puszkowane owoce są często tańsze niż ich nieprzetworzone odpowiedniki i mają o wiele dłuższy okres przydatności do spożycia! Soczewicę, ciecierzycę i fasolę z puszki można ugotować i zjeść w ciągu kilku minut, a ich suche odpowiedniki mogą wymagać nawet godziny gotowania. Wykorzystaj te udogodnienia i ciesz się tanią żywnością roślinną o wysokich wartościach odżywczych, szczególnie jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.

Kolejnym przykładem są produkty z serii Huel Powder. Dzięki procesom przetwarzania żywności udało się stworzyć pełnowartościowe posiłki gotowe do spożycia w niecałą minutę — bez konieczności używania sprzętów kuchennych.

„Niedoskonałe” jedzenie

Żywność sprzedawana w supermarketach musi spełniać określone wymogi, niektóre z nich są naprawdę ważne. Jednak część z tych wymogów może dotyczyć wyglądu, np. jednolitego koloru, kształtu lub minimalnej/maksymalnej wielkości, ponieważ wiele nawyków zakupowych opiera się na zmyśle wzroku. Jeżeli dany produkt nie spełnia tych wymagań, często trafia do śmieci, ponieważ nikt go nie kupi.

Od kilku lat coraz więcej z tych wymagań poddawanych jest ponownej ocenie. Na pewno na zakupach rzuciły Ci się w oczy „niedoskonałe” owoce i warzywa. To produkty, które nie spełniają standardowych wymogów dotyczących wyglądu, ale są w pełni bezpieczne i smakują tak samo, jak produkty, które je spełniają. Koniec końców pokrojone i ugotowane owoce czy warzywa wyglądają podobnie. Wielką zaletą żywności niespełniającej wymogów dotyczących wyglądu, poza ograniczaniem marnowania jedzenia, jest ich cena.

Ekologiczne zakupy

Żywność ekologiczna może wiązać się z pozytywnymi zjawiskami, takimi jak zapewnianie lepszego dobrostanu zwierząt czy wykorzystania gleby. Jednak ekologiczne zawsze nie oznacza zdrowsze. Zwykłe jedzenie zawiera tyle samo niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, co jedzenie ekologiczne. Żywność ekologiczna może kosztować nawet 40% więcej niż nieekologiczna — nie ulegaj nadmiernej presji kupowania eko-jedzenia, szczególnie jeżeli nie możesz sobie na nie pozwolić.

Hurtowe zakupy

Kupowanie jedzenia w większych ilościach może być świetnym sposobem na obniżenie ceny każdego posiłku. Jest to też jeden z powodów, dla których więksi producenci żywności są w stanie oferować ceny atrakcyjniejsze, niż mniejsze firmy. Duże zakupy mają też jednak swoje wady. Ich jednorazowy, większy koszt może być dla niektórych osób zbyt wysoki, ponadto dochodzi problem z przechowywaniem zapasów i możliwym zwiększonym marnowaniem jedzenia, w szczególności w przypadku ofert typu „druga sztuka gratis”. Dlatego ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i unikanie zakupów impulsywnych, pod silnym wpływem tego typu ofert.

Lubisz większe zakupy? To świetnie się składa, ponieważ im więcej opakowań Huel kupujesz naraz, tym niższa cena za posiłek.

Marnowanie żywności

Często zapominamy o problemie marnotrawienia jedzenia, a na całym świecie wyrzuca się prawie jedną trzecią ogółu produkowanej żywności. W krajach rozwiniętych około 50% tego zjawiska zachodzi na poziomie konsumenta, czyli Twoim. Innymi słowy, wyrzucając jedzenie do śmieci, wyrzucasz też wydane na nie pieniądze. Poprzez ograniczenie marnowania jedzenia upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. Proste sposoby na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia to np. regularne sprawdzanie, które z produktów w Twojej kuchni mają najkrótszy okres przydatności do spożycia i ich sprawne zużywanie lub mrożenie dodatkowych porcji samodzielnie przygotowywanych posiłków.

Poczynając od produkcji, aż do momentu trafienia na półkę w Twoim domu, Huel przyczynia się do ograniczenia marnowania żywności. Wszystkie produkty mają długi termin „najlepiej spożyć przed”— od 6 do 12 miesięcy. Jeżeli chodzi natomiast o produkty z serii Powder, to dzięki ich proszkowej formie używasz ich dokładnie tyle, ile w danej chwili potrzebujesz, dzięki czemu w łatwy sposób ograniczasz ilość marnowanego jedzenia.

Pamiętaj! Pilnowanie wydatków nie musi być czymś nieprzyjemnym. Wydając pieniądze rozważniej, dbasz o środowisko i swój portfel.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (18 głosów, średnia: 4,94 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany